Románia felől is érkeznek a háborús menekültek

2022. március 31. 16:50 | Erdei-Kovács Zsolt

Több hazai, határmenti településen várják az önkéntesek az Ukrajnából menekülőket.

A Magyar Televízió Békés megyei tudósítóinak beszámolói szerint a vonatok hajnalban érkeznek meg a magyar-román határ mellett fekvő biharkeresztesi vasútállomásra. A rendőrök ellenőrzik a hivatalos iratokat, s akiknek az okmányai nincsenek rendben, azokat leszállítják vonatról. A menekülteket busszal viszik át a művelődési házban kialakított regisztrációs pontra, ahol pihenési, tisztálkodási, étkezési lehetőséget biztosítanak a részükre. Főként nők és gyerekek jönnek Nagyváradról, ezért játszósarkot is kialakítottak.

A térség országgyűlési képviselője, Vitányi István elmondta, hogy 41 település tartozik a körzetéhez és sikerült úgy szervezni az ellátást, hogy minden nap más település önkéntesei készítenek szendvicset számukra. Hozzátette, a legelső transzport részére a kollégiumban alakítottak ki átmeneti szállást. Az ellátást a sportcsarnokban elhelyezettek is megkapják, nekik is jár a meleg étel és a hajlék, ahol kipihenhetik az út fáradalmait. A legtöbben a magyar főváros felé veszik az irányt, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

 

Folyamatosan érkeznek a háborús menekültek Biharkeresztesre is - Fotó: behir.hu/Kovács Dénes

 

Vitányi István hangsúlyozta, hogy mindenki első szóra, kivétel nélkül az ügy mellé állt, a szívén viseli a menekültek sorsát. Vannak, akik az otthonukat ajánlották fel, az önkormányzatok pedig egyéb módokon is, turistaszállókat vagy éppen a szendvicsekhez való élelmiszereket biztosítva nyújtanak segítséget. – A lakosság és a hivatalos szervek is jóindulattal, maximális segítőkészséggel állnak a dologhoz, fantasztikus az az összefogás, ami itt megvalósult – húzta alá.

Biharkeresztes polgármestere, Dani Béla Péter leszögezte, a berettyóújfalui szakképzési centrum biztosította a kollégiumot, ahol 60 menekültet helyeztek el. A helyhatóságok részéről minden segítséget megkapnak, valamint a Református Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt munkatársai is teszik a dolgukat – részletezte, kiemelve, hogy mindenki mellettük áll ebben a nehéz helyzetben. Több mint egy hónapja végzik a segítő tevékenységet, február 28-án hozták létre az első segítőpontot.

A képviselőtestület egyhangúlag szavazta meg azt az előterjesztést, amely lehetővé teszi, hogy a helyhatóság akár a költségvetés terhére is karitatív tevékenységet végezzen.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Diáksport napon mérték össze erejüket a Vízműben a sulisok

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai Mór Kollégiuma szervezett diáksport napot csütörtökön délután. A délután 15 órakor kezdődő versenyen részt vesznek a BMC-hez tartozó összes kollégium versenyző diákjai, akik öt számban, köztük lövészetben, dartsban, tollaslabdában és szkanderben mérték össze erejüket. 
16:40
FEL