Robottechnológiával fejik majd a teheneket Mezőhegyesen

2019. július 26. 14:28 | Szendi Rita

Megfelelő ütemben halad a mezőhegyesi szarvasmarhatelep beruházása. A korszerű és új technológiákkal bővülő terület átadása 2021 első felében várható.

Jól halad a szarvasmarhatelep beruházása – fogalmazott a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója a 7.TV megkeresésére. Pap István Tibor jelezte: a szarvasmarhatelepen korszerű technikákat  használnak majd, így például a fejéshez robottechnológiát alkalmaznak. Arról is beszélt, hogy a fejlesztésekkel sokkal jobb, modernebb körülmények között folytatnak majd tevékenységet, hozzátéve, hogy ez összességében az ágazat eredményességet is jelentős mértékben javítja majd.

A fejlesztés hat ütemből áll. Az új épületek közül már több el is készült - fogalmazott a beruházás és fejlesztési vezérigazgató-helyettes. Turbucz Péter arról tájékoztatott, hogy eddig a nullás, az egyes és a kettes ütem kezdődött el, ezek közül az egyes ütem szinte már teljesen el is készült. A nullás ütemben az új silótér kialakítását végeztetik, ez is a befejezéséhez közeledik. Jelenleg nagy erőkkel a kettes ütem kivitelezése zajlik, ennek részeként két új, termelő istálló és a hozzá tartozó tejházak kivitelezése zajlik.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tejtermelő tehenészetében jelenleg több mint ezer szarvasmarhával foglalkoznak. A szakemberek szerint az állatokat nagyon megviselik a beruházás okozta változások. A területen így fokozottan odafigyelnek arra, hogy az állatokat minél kevésbé viselje meg az építkezés miatt kialakult stresszes helyzet – fogalmazott a telep szarvasmarha-tenyésztési osztályvezetője. Dr. Totthné Dr. Polner Antónia kiemelte: a meleg eddig sokkal inkább megviselte a teheneket, mint az építkezés. Hozzátette: a tejtermelés így az előző évhez képest szinten maradt. 

A tervek szerint a szarvasmarha-állomány egy része a jövő év elején már átköltözhet az új épületbe.

További programok »

FEL