Ritkaságnak számító, világháborús gyűjteménnyel gyarapodott a csabai múzeum

2023. szeptember 18. 18:43 | Hidvégi Dávid

Világháborús ritkaságokkal gyarapodott a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye. 2021 tavaszán jutott el a hír a békéscsabai intézményhez, hogy egy házfelújításkor érdekes tárgyakra bukkantak Eleken. A Faulhaber család hagyatékra leltek rá, melynek legrégibb tárgyai, dokumentumai még az I. világháború, míg a legújabbak a II. világháború idejéből származnak.

2021-ben Eleken egy ház felújításakor Resetár András a Faulhaber család hagyatékra lelt. A legizgalmasabb tárgyegyüttes az egyik fiúgyermeké, Faulhaber Andrásé, aki 1942-ben önkéntesnek jelentkezett a Waffen SS-be. 

– A keleti frontra került, elég sok partizánvadászaton vett részt, valószínűleg háborús bűncselekményekben is. 1943 karácsonyán még életben volt, további sorsa egyelőre ismeretlen. Szeretnénk ezt is majd kideríteni, wtovábbi kutatások szükségesek. Azt azért tudni kell, hogy itt a német levéltárakban kell majd elsősorban kutakodnunk, hiszen aki 1942-ben belépett az SS-be az elveszített magyar állampolgárságát és német állampolgár lett – fogalmazott Bácsmegi Gábor, a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

 

 

A kitűnő állapotú egyenruha, felszerelések, fényképek és könyvek mellett a legérdekesebb ritkaság egy kézzel írt naptár, mely Faulhaber András frontszolgálatának mindennapjaiba nyújt betekintést az 1942-es év közepétől 1943 közepéig. Testvéreinek néhány füzete, tankönyve és levele zárja a gyűjteményt, melyet valószínűleg 1944-ben rejtettek el. A család II. világháborús története és a kéziratos naptár feldolgozására a múzeum felkérte Számvéber Norbert hadtörténészt, aki szóban el is vállalta a feladatot. 

A múzeum megvásárolta a talált anyagot. A gyűjtemény egy részét némi restaurálás után 2024-ben láthatja a nagyközönség a békéscsabai múzeum időszaki kiállításán, amely II. világháború Békés vármegyei eseményeire fókuszál majd.

Galéria

További programok »

FEL