Rio 2016: Hosszú arany-, Kenderesi bronzérmes

2016. augusztus 10. 07:48 | behir.hu

Hosszú Katinka 200 m vegyes úszásban megszerezte önmaga harmadik, a magyar csapat negyedik olimpiai bajnoki címét Rióban. Kenderesi Tamás bronzérmes, Cseh László hetedik lett 200 m pillangón. Utóbbi számot az amerikai Michael Phelps nyerte meg, aki ezzel a 20. olimpiai aranyérmét gyűjtötte be.

Hosszú Katinka esélyeshez méltó úszással, olimpiai csúccsal szerezte meg harmadik olimpiai aranyérmét. Gyakorlatilag végig vezetett, a brit Siobhan-Marie O'Connor utolsó ötvenen indított támadását is könnyedén verte vissza.

- Ez a mai nem volt a legjobb, rengeteg mindent elrontottam, de azért versenyeztem folyamatosan, hogy ha még nem is vagyok a legjobb formában, akkor is én érintsem meg elsőnek a falat. Nagyszerű érzés, úgy jöttem ide, hogy még nem is volt olimpiai érmem, most pedig már három aranyérmem van - nyilatkozta az éjszakába nyúló sajtótájékoztatón Hosszú, aki "gyengébb" szereplése ellenére 2:06.58 perces olimpiai rekorddal diadalmaskodott. 

Hosszú ezzel beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszóaranyérmek tekintetében: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre.

200 méter pillangón Cseh László elsőként fordult a nyitó ötven méter után, az erős kezdés azonban később visszaütött, a végére elfáradt. Michael Phelps átvette a vezetést, és meg is őrizte azt. Kenderesi Tamás gyenge rajt után ismét az utolsó hosszon robbantott, és 25 méterrel a vége előtt már látszott, hogy érmet szerez. A 20. olimpiai aranyát megszerző Phelpset nem lehetett megverni, és mivel a benyúlás a japán Szakai Maszatónak sikerült jobban, Kenderesi harmadik lett, az első olimpiáján! Cseh hetedikként csapott célba.

K.D./MTI

FEL