Hosszú, Cseh és Kenderesi is az aranyért úszhat kedden

2016. augusztus 9. 09:37 | Mikóczy Erika

A magyarok hét sportágban lesznek érdekeltek a riói olimpia keddi versenynapján, amelyen összesen 15 számban osztanak érmeket.

A legnagyobb éremszerzési esélyek várhatóan az Olimpiai Uszodában adódnak majd a küldöttség tagjai előtt. A 400 méter vegyesen és 100 méter háton aranyérmes Hosszú Katinka toronymagas esélyesként rajtolhat a 200 méter vegyes döntőjében. Szintén a legfényesebb medálért száll majd harcba 200 méter pillangón a világbajnoki címvédő Cseh László, akinek egyik nagy riválisa - a címvédő dél-afrikai Chad Le Clos és minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai Michael Phelps mellett - Kenderesi Tamás lesz, aki a legjobb idővel jutott a fináléba.

Kenderesi Tamás fantasztikus hajrával Cseh Lacinál és Michael Phelpsnél is jobb idővel, 1:53.96-tal jutott a döntőbe. "Nagyon örülök neki, hogy nem az történt, mint a londoni Eb-n, amelyen a második futamot nem bírtam. Láttam most, hogy Laciék nem úsznak nagy időket, azt gondoltam, ez idézőjelben könnyű lesz. Nem éreztem, hogy ilyen jó idő lesz. Nem tartottam magam a legerősebbnek, ráadásul szerintem a többiek jobban osztották be az erejüket. Ha most győztest kéne mondanom, az Laci lenne. Mondta, hogy neki a világcsúcs a célja, szerintem meg is tudja csinálni. Most két olyan okos úszást csinált, amiből lehet világcsúcs" - mondta Kenderesi. A finálét - Cseh és Kenderesi részvételével - magyar idő szerint szerda hajnali 3.28-kor rendezik.

A keddi előfutamok során 100 méter gyorson Bohus Richárd és Kozma Dominik, 200 méter pillangón Szilágyi Liliána és Hosszú Katinka 200 méter mellen a szám címvédője, Gyurta Dániel, illetve Horváth Dávid, valamint a 4x200 méteres férfi gyorsváltó ugrik medencébe.

A 3-as Karióka Arénában ezúttal a férfi párbajtőrözők egyéni küzdelmeire kerül sor - három magyarral. Rédli András a 64 között, Boczkó Gábor és a világbajnoki címvédő Imre Géza a 32 között kezd. Ha továbbjut, utóbbi két magyar egymással vív majd a nyolcaddöntőben.

A cselgáncstornán kedden a 81 kilós Csoknyai László lép tatamira a magyarok közül, az Olimpiai Sportlövőközpontban pedig Csonka Zsófia és Tobai-Sike Renáta lép lőállásba a női sportpisztolyosok versenyében.

A két evezős egység közül az egypárban versenyző Pétervári-Molnár Bendegúz a legjobb 12 közé kerülésért küzd majd a Rodrigo de Freitas Lagúnában, a kormányos nélküli kettesben Európa-bajnoki címvédő Simon Béla, Juhász Adrián duó pedig már a döntőbe jutásért száll vízre.

A vitorlázó csapatból folytatja szereplését a két szörfös, Cholnoky Sára és Gádorfalvi Áron, valamint a Laserben szereplő Érdi Mária és Vadnai Benjámin, valamint elkezdi a versenyzést Berecz Zsombor is Finndingiben.

A januárban Eb-győztes magyar női vízilabda-válogatott első ellenfele a kínai csapat lesz a B csoportban.

Forrás: MTI

Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében elsőként ért célba és bekerült a döntőbe (MTI Fotó: Illyés Tibor)

FEL