Riasztóan sok a kerékpáros baleset, de sokat tehetünk az elkerülésük érdekében

2019. augusztus 23. 09:48 | Sipos Gábor

A kerékpáros baleseti adatokat vizsgálva figyelemfelkeltő számadatok találhatóak a rendőrségi statisztikákban. A megyeszékhelyen történt balesetek kicsit több mint 23 százalékát kerékpárosok okozzák vagy szenvedői azoknak. Nemsokára itt az iskolaszezon, amely fokozott figyelmet kíván a közlekedőktől.

A 2018-as évhez hasonlóan az országos balesetek 10-11 százaléka, a Békéscsabán történt balesetek mintegy negyede a kerékpárosokkal történik. A legnagyobb veszélyben a felnőttek mellett a gyermekek vannak. Szakemberek szerint érdemes már egészen pici kortól oktatni a gyermekeket a helyes és szabályos közlekedésre. A negatív tendenciák megfordításának egyik lehetősége a KRESZ elsajátítása már kisgyermekkorban.

– Erre a békéscsabai Penza lakótelepi óvodában nagy figyelmet fordítunk, jó helyzetben vagyunk, hisz a szomszédban van a KRESZ-park – hívta fel a figyelmet Nagyné Kerekes Anikó. Az óvoda vezetője kiemelte, hogy a szakmai munkaközösségük 2014-ben alakult, amely azt tűzte ki céljául és feladatául, hogy a gyermekeket minél jobban megtanítsák óvodáskorban helyesen közlekedni gyalogosan és kerékpárral is. A gyakorlati oktatáson kívül kis tesztek, játékos feladatok, versikék és mondókák járulnak hozzá ahhoz, hogy a kicsik elsajátítsák a KRESZ-t.

Az oktatás mellett létfontosságú a biztonsági felszerelések használata, hisz a kerékpáron nincs karosszéria, amely baleset esetén megvédi a kerékpárost. Mindenek előtt a legfontosabb tényező a megelőzés lehet. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kiemelte a család szerepét a prevencióban:

 – Nagyon fontos, hogy mi, szülők mutassunk példát: ha a gyermekünkkel együtt közlekedünk, akkor mi is tartsuk be az elsőbbségadás, a kanyarodás szabályait. Arra is fordítsunk gondot, hogy a gyermek kerékpárja rendben legyen, vagyis legyenek rajta a kötelező felszerelések, működjön jól a kormány, a fék – hangsúlyozta Vargáné Szombati Andrea.

A szóvivő azt javasolja, hogy a kicsikkel még az iskolakezdés előtt ismételjék át a KRESZ szabályokat, a legfontosabb táblákat és jelentésüket. Érdemes akár több alkalommal bejárni azt az útvonalat iskolába menet, amelyen a gyermek részt vesz majd a közlekedésben.

További programok »

FEL