Részlegesen feloldják a kórházi látogatási tilalmat

2021. május 21. 11:35 | Varga Diána

Egy beteghez naponta csak egy látogató mehet be, maszkban, hőmérsékletmérés után, védettségi igazolvánnyal vagy negatív PCR teszttel.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs pénteki, online tájékoztatójában megismételte, hogy a legtöbb karanténszabályt eltörlik, amennyiben a hétvégén elérjük Magyarországon az ötmillió beoltottat. Hozzátette: a részletszabályok a Magyar Közlönyben jelennek meg. A napi adatok ismertetése mellett kiemelte: mindenki közös eredménye, hogy a korlátozások többsége feloldható, egyúttal megköszönte a lakosság türelmét és a rendőrség munkáját. Kérte, hogy a fennmaradó korlátozásokat mindenki tartsa be.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője megjegyezte: az adatok is igazolják, hogy a járvány lecsengőben van. Köszöni, hogy a védelmi szabályok betartásával, a felvett oltásokkal a lakosság részt vesz a járványügyi védekezésben, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem dőlhetünk hátra. Jelezte: a regisztráltaknak még mindig lehetőségük van közvetlen időpontfoglalásra akár Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm vagy Szputnyik védőoltásra.

Azt is kérte, hogy a pünkösdi hosszú hétvégére szervezett programok során továbbra is figyeljünk a higiénés szabályok betartására, köztük a távolságtartásra, a köhögési és tüsszentési etikett betartására, az alapos kézmosásra és arra, hogy a betegség tüneteit észlelve senki ne menjen közösségbe.

Az osztályvezető arra is kitért, hogy a pünkösdi hétvégére való tekintettel mától részlegesen feloldják a kórházi látogatási tilalmat. Mint mondta, az óvatosság továbbra is indokolt, ezért csak korlátozások mellett teszik ezt lehetővé. Ezek közt sorolta, hogy koronavírus-beteget nem lehet látogatni, egy beteghez naponta csak egy látogató mehet be, maszkban, lázmérést követően, védettségi igazolvánnyal, vagy 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszttel. Hozzátette: ha az időjárás azt megengedi, akkor a kórház kertjében is lehet látogatót fogadni, ebben az esetben akár többet is.

További programok »

FEL