Galgóczi Ágnes: Eddig 1094 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást

2020. december 28. 12:08 | Mikóczy Erika

Hazánkban december 26-án kezdték meg az egészségügyi dolgozók beoltását, közülük eddig 1094 fő kapta meg az oltást, és különösebb oltási reakció nem jelentkezett náluk – hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A tájékoztatón Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elsőként a december 23-a és 27-e között, a koronavírussal összefüggésben hozott rendőri intézkedéseket ismertette számokban.

Az elmúlt öt napon országosan 834 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt, közülük 754 szemben azért, mert a tízezer lakosúnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet.

A vendéglátóhelyeket, üzletek, szolgáltató-helyeket, szabadidős létesítményeket is ellenőrizték, itt ezidáig 670 rendőri intézkedést kezdeményeztek, 179 esetben volt megállapítható a tulajdonos illetve az üzemeltető felelőssége. 491 rendőri intézkedést viszont azért kellett foganatosítani, mert az üzletek korlátozott nyitva tartását, vagy a nyitva tartás tilalmát, illetve a bent tartózkodás tilalmát szegték meg.

Gál Kristóf közölte: december 23-a és 27-e között 1668 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt, közülük 6 emberrel szemben azért, mert nem tartották be a kutyasétáltatás 500 méteren belüli határát, 11-en pedig a nyilvános helyen való csoportosulás szabályait sértették meg.

A szóvivő elmondta azt is, hogy az elmúlt öt napban 59 835 alkalommal ellenőrizték a rendőrök a hatósági házi karanténban levőket. Tegnap 1530 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 22 779-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 2821-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra.

 

Az első vakcina-szállítmányt szombaton öt kijelölt kórházi oltóhelyre juttatták el

 

Galgóczi Ágnes, a Nemzet Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcina-szállítmány Magyarországra és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az első Pfizer-vakcina szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmazott, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

Az első vakcina-szállítmányt szombaton öt kijelölt kórházi oltóhelyre juttatták el: a Dél-Pesti Centrumkórházba, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába. A következő napokban további szállítmány várható, és 25 oltóponton folyhat majd az oltás.

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, akkor Magyarországra további oltóanyagok érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, mindenképpen érdemes rá regisztrálni, ezt itt is megtehetik https://vakcinainfo.gov.hu/, illetve a nyugdíjasoknak kiküldött levelek válaszleveleiben.

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy az oltást eddig 1094 egészségügyi dolgozó kapta meg, náluk különösebb oltási reakció nem jelentkezett. Az öt kijelölt kórházi oltóponton ma is zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében azonban továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása.

Az osztályvezető megjegyezte, hogy sok országgal ellentétben, nálunk biztatóan alakulnak a járványügyi adatok, a cél az, hogy ezt meg is őrizzük. Az elmúlt 24 órában 609 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 316 669 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9161 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 134 344 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 164 fő. 6261 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen.  

Galgóczi Ágnes kérdésre válaszolva elmondta, hogy a lakosság mintegy 60 százalékát kell beoltani ahhoz, hogy a nyájimmunitás kialakuljon. Beszélt arról is, azok számára is javasolják a védőoltás, akik 3 hónapon túl estek át a fertőzésen. Aki oltásra megy, teljes körű felvilágosítást kap, ezt követően ki kell töltenie egy kérdőívet, amellyel a kórelőzményeit, egészségi állapotát mérik fel, megkérdezik például azt is, hogy allergiás-e valamire. Az oltás előtt enni és inni is szabad. Az oltakozónak egy beleegyező nyilatkozatot is tennie kell, amelyben kifejezi, hogy szeretne élni ezzel a lehetőséggel. Utána megkapja az oltást, majd mintegy 20 perces megfigyelés alatt tartják a pácienst, hogy ha esetleg jelentkezne valamilyen allergiás reakció, azt rögtön el tudják hárítani.

További programok »

Itthon

Már az újszülöttek is érzékelik a társas viszonyokat

Magyar kutatók először igazolták, hogy a beszédre specializált agyterületek már születéskor azonosítják az emberi kommunikációt, még akkor is, ha maga az újszülött nem vesz részt az interakcióban. A felfedezés, amelyről a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be a kutatók, új perspektívát nyit a nyelv fejlődésének megismerésében.
07:31
FEL