Részeg szemüveggel a balesetek megelőzéséért

2022. április 8. 13:48 | Erdei-Kovács Zsolt

Péntek reggeli kezdéssel 15 állomásos baleset-megelőzési kampányt indított Békés megyében a rendőrség. Az úgynevezett részeg szemüveg segítségével bárki megtapasztalhatja, hogy mit érzékel, illetve mit nem, ha ittasan ül autóba, vagy kerékpárra.

Az ilyen és ehhez hasonló akciók és a súlyos vagy akár halálos balesetek, valamint az azokról szóló híradások ellenére továbbra is sokan vannak azok, akik fittyet hánynak a szabályokra és ittas állapotban vezetnek. Éppen tavaly húsvétkor történt egy baleset a Békés felé vezető úton, amelyben egy fehér Audi sofőrje jogosítvány és biztosítás nélkül vezetett, méghozzá teljesen elázva. A „kalandnak” nem lett jó vége, hárman súlyosan, egy személy pedig könnyebben sérült, továbbá jelentős anyagi kár keletkezett.

Az autó hátulján egyébként „A jogosítványt lóerőkkel pótlom” felirat volt olvasható. A sofőr feltételezhetően elaludt, letért az útról, korrigálni próbált, áttért a baloldali sávba, ahol először érintőlegesen ütközött egy szemből érkező személyautóval, majd az azt követő autót telibe kapta. A vétlen autós és felesége, valamint az okozó sérült meg súlyosan. A mit sem sejtő házaspár az ünnepi családlátogatást követően szeretett volna hazajutni, az ajándékba kapott finomságok, a sütemények és a sonka ripityára tört autójuk körül szóródott szét.

Az okozó nem emlékezett rá, hogy konkrétan mi történt, olyan fokú részegséget mutattak ki nála, ami még azt is kérdésessé tette, hogy hogyan tudott önállóan beülni a gépjárműbe. Az ügyet a rendőrség vádemelési javaslattal tavaly nyáron átadta az ügyészség részére. A józan többség azt gondolná, hogy egy ilyen eset is elég lenne ahhoz, hogy a felelőtlen közlekedők elgondolkodjanak. Nem elég. Újra és újra előfordul, hogy valaki részegen vezet, ittasan ül kerékpárra, amivel a saját és a többi közlekedő egészségét, végső soron pedig az életét kockáztatja.

A 15 állomásos kampány a békési piacon kezdődött

 

Békésen, Nagykamaráson, Sarkadon, Pusztaföldváron, Békéscsabán, Kaszaperen, Mezőberényben, Szarvason, Gyulán, Orosházán és Füzesgyarmaton lehet felpróbálni azt a különleges eszközt, ami megmutatja, mit érzékel, illetve hogyan nem tud érzékelni egy erősen ittas személy. Az élmény meglehetősen rossznak mondható, egy egészen egyszerű feladat is megoldhatatlannak tűnik. S, ami tetézi az általános érzékelési nehézségeket, hogy ilyen állapotban a tudat is nyugovóra tér.

Mint a szemüveggel kampányoló főtörzsőrmester, Tóth-Rostás Zita a békési piacnál szervezett akció keretében pénteken reggel elmondta, az emberek első reakciója a meglepődés. Amikor felteszik a szemüveget és csak annyi a dolguk, hogy egy dobókockát tegyenek bele egy pohárba, még ezt az egyszerű feladatot sem sikerül elvégezniük. Az általunk megkérdezett hölgy, Rostás Istvánné elmondta, számára nagyfokú bizonytalanságot okozott a szemüveg viselése, megszűnt a hétköznapi biztonságérzete.

Elképzelni sem tudja, hogy így autóba vagy kerékpárra üljön, de még azt sem, hogy egyáltalán az utcára kimenjen. Nyilvánvalóan nem fordulhat elő, hogy ilyen állapotba kerüljön, de ezt a fajta érzékelési zavart szerinte mindenkinek meg kellene tapasztalnia azért, hogy minden közlekedő felelős döntést tudjon hozni. A hölgy külön figyelmet fordított arra, hogy a rendőrök munkáját megköszönje.

Mi sem tehetünk másként, csak azt kellene mindenkinek megértenie, hogy jóval kevesebb baleset történne, ha az emberek törekednének rá, hogy betartsák a szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL