Van megoldás patkányok ellen

2020. július 27. 11:38 | behir

Békéscsaba belvárosában többen is tapasztalták a patkányok megjelenését az elmúlt hetekben. A szakértők szerint a rágcsálók a csatornahálózatban lévő élelmiszer maradványokat fogyasztják és ugyanitt építenek fészkeket, így pedig könnyedén szaporodnak.

Az önkormányzat csak közterületen végez patkányirtást, szükség esetén - mondta el megkeresésünkre a békéscsabai polgármesteri hival városüzemeltetési osztályának vezetője. Csiaki Tamás osztályvezető hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban nem volt magas a bejelentések száma.

– A lakosság telefonon, e-mailben és írásban is megteheti a bejelentését. Az önkormányzatnak keretszerződése van egy szakcéggel, aki ezt a munkát elvégzi, és mindaddig végzi, amíg a kitett méreganyag fogyása azt mutatja, hogy erre szükség van – mondta el Csiaki Tamás, a városüzemeltetési soztály osztályvezetője.

Az egyik békési vállalat a megye több pontján végez rágcsálóirtást, emellett magánbejelentés esetén is rendelkezésre áll a megadott helyszínre 24 órán belül.

 

 

A Békés Pesticid Kft. ügyvezetője módszereiket ismertetve kiemelte, hogy az egérfogón kívül több más eszköz is rendelkezésre áll a rágcsálók befogásához, irtásához. Léteznek például olyan ragacsos lapok, amelyek magukhoz vonzzák az állatot. Gyakran használnak még úgynevezett rágcsálóetető ládát is, melyek zárhatóak, így más állat, gyermek nem férhet hozzá. Ezekbe méreganyaggal ellátott tápokat tesznek, amelynek elfogyasztása után az állat elpusztul.

Varga Sándor Péter elmondta: robbanásszerű a patkánypopulációk megjelenése, ami annak köszönhető, hogy a kiépített csatornahálózatokba nagy mennyiségben kerülnek élelmiszerek. A patkányok pedig ezt kihasználják, hiszen a csatornahálózat alkalmas búvó- és tenyészőhely számukra és a táplálék is folyamatosan rendelkezésre áll.

 

 

– Emiatt túlszaporodás van és a túlszaporodott egyedeket a horda szétküldi. Vagyis a vándorpatkányokat azért hívják így, mert túlszaporodás esetén az állatnak vándorolnia kell, ilyenkor jelennek meg közterületeken, játszótereken a rágcsálók, újabb búvóhelyeket, tenyésző helyet keresve. Ilyenkor bizony még fényes nappal is tapasztalhatja ezt a lakosság – ismertette a szakember. 

Az ügyvezető kiemelte, hogy ahol egy patkány van, ott akár lehet harminc is, ami azért veszélyes, mert akár fertőzéseket és betegségeket is terjeszthetnek ezek az állatok a vizeletükkel és az ürülékükkel.

További programok »

Itthon

412 sportoló futott a világ minden táján a koraszülöttmentő támogatásáért

A koronavírus-járvány miatt online rendezték meg idén a hagyományos Linamar Jótékonysági Futóversenyt. Az újragondolt kezdeményezésnek köszönhetően idén a sportolók Németországból és Kanadából is a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkáját támogatták a verseny nevezési díjával. A Szabadkígyósi Szabadi Sport Club focistái és néhány családtagjuk – összesen negyvenketten – pedig úgy döntöttek, hogy közösen futják le a távot a nemes célért.
2020. szeptember 27. 20:57
FEL