Rendhagyó utcabált rendeztek Békéscsabán szombaton

2019. június 30. 19:49 | Gyemendi Réka

Utcabált rendeztek szombaton Békéscsabán, a Vasvári Pál utcában. A rendhagyó kezdeményezés célja, hogy az utca és környezetének lakói kötetlenül tudjanak együtt eltölteni egy délutánt, ahol esznek, beszélgetnek és jól érzik magukat. 

 

Az utcabál megnyitóján a szervezők ismertették az utca rövid történetét.

Az utcát 1910-ben nyitották meg, első lakosai tót anyanyelvű földművesek voltak. Az elmúlt 100 évben az itt lakók folyamatosan cserélődtek. A házak jellemzően az 1910-es években épültek. A környező utcákban épült parasztházak helyett családi házakat építettek. Víz 1965. óta, gáz 1983. óta, szennyvíz pedig 1997 óta, aszfaltozott út pedig 2005 óta van az utcában. A városközponttól 2 km-re található, gyalog 20 perc, kerékpárral 10 perc alatt elérhető a belváros innen.

A szervező kiemelte: az utóbbi időben több család költözött az utcába, akiknek kevés lehetőségük van ismerkedni, ezért is fontosak az ilyen közösségi események.

– Egy ismerőstől hallottam, hogy a Török Ignác utcában volt hasonló utcabál a múlt évben és úgy gondoltam, hogy ha ott meg lehetett valósítani hasonló programot, akkor miért ne próbálnánk meg mi is? Így megkerestük az ottani szervezőket, az utcában pedig megkérdeztük, mit szólnának egy ilyen eseményhez. Mindneki nagyon pozitívan és lelkesen állt az ötlethez, így elkezdtük megszervezni az utcabált – fogalmazott Barankáné Laurinyecz Andrea főszervező.

A feladatokat az utca lakói felosztották egymás között, hiszen már jól ismerik egymást, így mindenki kivette a részét a rendezvény megvalósításában – ki főzéssel, ki a gyakorlati szervezéssel.

A rendezvényen részt vett Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is, aki sokáig az utca önkormányzati képviselője volt.

– Máshol nincs ilyen utcabál, nincs ilyen utcaközösség, ez nagyon jó dolog. Mindig felnéztem azokra, akik ilyen eseményeket szerveznek és azokra, akik ilyen elképesztő közösségi érzéssel csinálnak egy utcából közösséget – fogalmazott Herczeg Tamás.

Az eseményen részt vett Paláncz György is, az utca jelenlegi önkormányzati képviselője.

– Ez a program az itt élő helyi közösségek olyan rendezvénye, amely részben egy európai uniós pályázatból lett finanszírozva. Ebben az utcában hagyomány az, hogy több alkalommal is találkoznak az itt élők, és egy közös délutánt töltenek el közös főzéssel, beszélgetéssel, ismerkedéssel, kapcsolatápolással. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos kezdeményezés, hiszen jó az, ha a lakókörnyezetben élők nem csak elmennek egymás mellett, hanem baráti viszonyban is vannak, hiszen ez sokkal kellemesebbé teszi az együtt élést – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

A szervezők elárulták: a jövőben is folytatni fogják ezt a kezdeményezést, és ezután is megrendezik az utcabált.

 

A rendezvény a "Helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén" tárgyú TOP projekt keretében jött létre a MERSZ Közhasznú Alapítvány jóvoltából "Miért jó itt élni?-Nyerj egy utcabálat - vetélkedő és rendezvénysorozat" programsorozat részeként.

FEL