Rendhagyó gyereknappal készülnek Békéscsaba kulturális intézményei

2020. május 29. 15:13 | Vári Bianka

A koronavírus-járvány miatt elmarad a békéscsabai, városi gyereknap. Ennek ellenére a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a Jókai színház és a Csabagyöngye Kulturális Központ is meglepetéssel készül vasárnapra, különleges módon köszöntve a gyermekeket.

„Pörögj velünk!” címmel indított országos kezdeményezést a kecskeméti Ciróka Bábszínház, melyhez Magyarország valamennyi hivatásos bábszínháza csatlakozott. Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta: valamennyi társulat felajánlott egy előadást, melyeket vasárnap tesznek majd közzé.

– Azt gondoltuk, hogy ne maradjon bábszínház nélkül a gyereksereg. Ilyenkor mindig meg szoktunk hívni előadásokat vagy mi magunk játszunk darabokat azért, hogy a gyerekek tudjanak aznap valahova menni. Ez most sajnos elmarad, mert előadást még nem tudunk játszani, viszont videó formájában megtekinthető lesz majd egy darab – fogalmazott az igazgató megkeresésünkre.

A teátrum a bábelőadás mellett koncerttel is kedveskedik a gyermekeknek. Lenkefi Zoltán elárulta, hogy vasárnap délután két helyszínen: 14 órától a Lencsési lakótelepen és a belvárosban, a színház előtt 16:30-tól hallgathatják a Rokodál zenekart az éppen arra járók. 


Az első előadást a behir.hu Facebook oldala élőben közvetíti!


 

A dalok és versek ezúttal a gyerekeknek szólnak

A Jókai színház is hasonlóan készül a hétvégére. A társulat előadói több alkalommal is feltűntek a városban az elmúlt hetekben. Seregi Zoltán elmondta, hogy a „Színház házhoz megy” elnevezésű kezdeményezésük nagy sikert aratott, így ennek mintájára most gyerekeknek szóló műsorral készülnek.

– Ehhez kapcsolódik majd a gyereknap is. A "Színház házhoz megy" programban kifejezetten gyerekeknek szóló versikék, dalok, mesék hangzanak majd el, vagyis csak gyerekeknek szóló műsort fogunk összeállítani – hangsúlyozta a direktor. 

Az előadások szintén a Lencsési lakótelepen és a színház előtti téren lesznek, utóbbi a hivatalos tájékoztatás szerint 18 órától.

 

 

Később tartják meg a városi gyermeknapot

A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója megkeresésünkre arról beszélt: az év egyik nagy fájdalma, hogy a városi gyereknapot nem tudják megtartani a hétvégén. Szente Béla elárulta, hogy egy dallal és egy ígérettel köszöntik majd a gyermekeket.

– A városi gyereknapot egy kicsit később tartjuk meg: akkor, amikor már szabadon, mindenki számára elérhetővé válik a lehetőség, hogy újra együtt lehetünk 1500-2000-en. Olyan nincs, hogy a gyerekek ezt az ajándékot a várostól ne kapják meg – szögezte le az intézmény vezetője.

A hétvégi programokat illetően a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy tartsák be a szükséges egészségügyi intézkedéseket.

További programok »

Itthon

Gazsó Ferenc előtt tisztelegtek Békésszentandráson

Emléktáblát avattak a Hunyadi János katolikus iskola falán szombaton, majd a szociológusról, egyetemi tanárról elnevezett társadalomtudományi társaság kihelyezett ülésén kihirdették a Dél-Tiszántúlon élő - vagy onnan elszármazott - fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét.
18:33
FEL