Régi motor- és autókülönlegességeket mutattak be a Csabai Rendezvénypajtában

2019. június 10. 18:22 | Kovács Andrea

Veteránjármű-találkozót tartottak hétfőn Békéscsabán. A hetedik alkalommal megtartott rendezvényre mintegy százötven tulajdonos hozta el 30 évesnél régebbi, ma már ritkaságnak számító motor- vagy autócsodáját.

 

 

A Csabai Rendezvénypajtában második alkalommal gyűltek össze a veteránjárművek tulajdonosai, hogy bemutassák régi, de annál jobban megbecsült és karbantartott kincseiket.

Albert János Orosházáról két igazán régi motorral érkezett. Az egyik egy ARDIE S 125 kategóriájú, amelyet 1938-ban Nürnbergben gyártottak. A motor valószínűleg megjárta a háborút, hiszen dokumentum is igazolja, hogy 1946-ban egy roncsgyűjtő telepről váltották ki – mondta el jelenlegi tulajdonosa, aki 1999-ben vásárolta meg a motort, felújította és azóta jár veterán találkozókra vele. Albert János egy 1956-os Csepel motort is hozott a találkozóra, amelyen semmit sem újított fel. Ennek érdekessége, hogy van egy lábkuplungja és kisiparos által készített marhabőrtáska van az oldalán. Mindkét motorjával körbejárta már a Balatont és rendszeresen részt vesz a hazai veterán találkozókon is.

 

(Fotó: Fazekas Róbert)

 

Zahorán Pál békéscsabai veterán tulajdonos Volkswagen Bogár típusú autóját mutatta meg a nagyközönségnek. Az 1974-es évjáratú jármű Németországban készült, és ott is újították fel. Muzeális minősítést jelző rendszáma van, de még közlekedik vele az utakon és rendszeresen jár veterán találkozókra is vele - mondta el a tulajdonos.

 

(Fotó: Fazekas Róbert)

 

A szintén békéscsabai Alföldi Károly R45-ös BMW motorkerékpárját hozta el a találkozóra. 1978-ban gyártották motorját, amelynek klasszikus BMW felépítése van, de már a modern technológiát képviseli, nem úgy, mint a régi '40-es, '50-es és '60-as évek motorkerékpárjai.

 

(Fotó: Fazekas Róbert)

 

Diószegi Gyula, a Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klubjának vezetője elmondta: a programok összeállításnál arra is gondoltak, hogy a rendezvényen nemcsak a férfiak, hanem a gyermekek és hölgyek is találjanak elfoglaltságot maguknak. A gyerekeket kézműves programokkal, matchbox-bemutatóval és vásárral, a hölgyeket pedig cukrászbemutatóval várták. Bauer Csaba, a jaminai Jézus Szíve templom plébánosa pedig pünkösd jelentőségéről beszélt a rendezvényre látogatóknak és meg is áldotta a találkozót.

 

További programok »

FEL