Rajtár Ilona nyakékei a Csabagyöngyében

2017. június 16. 17:32 | Mikóczy Erika

Rajtár Ilona míves nyakékeiből, gyöngyfűzéseiből nyílt kiállítás csütörtökön délután a Csabagyöngye Kulturális Központ Hungarikum Klubjában. A kiállítást Feigl Miklósné Csukás Klára kézműves könyvkötőmester nyitotta meg.

Rajtár Ilona kétgyermekes békéscsabai édesanya. Mint megtudtuk, a ruhaipariban nőiruha-készítőnek tanult. Az érettségi után megszerezte a technikusi végzettséget, majd textilrajzoló és modelltervező-asszisztens lett.

A gyöngyfűzés alapjaival általános iskolás korában ismerkedett meg egy népművészeti szakkörön. Később, 2000-ben a vizsgamunkájához egy gyöngygallért készített, majd egy időre kimaradt az életéből a gyöngyfűzés. 2015-ben, amikor a gyerekeknek az iskolában nyári szünet volt, hogy értelmesen teljen a vakáció, beavatta őket a gyöngyök színes világába. Így történt, hogy megalakult a „családi gyöngyfűző kör”, ami ma is működik. A gyerekek a koruknak megfelelően állatfigurákat, láncokat készítettek, ő viszont a népi tájegységek szerinti nyakékek, nyakláncok fűzésében lelte örömét. Akkor tudatosodott benne, hogy igazából ez az, amivel szeretne foglalkozni. Azóta keresi, gyűjti a mintákat, készíti a szebbnél szebb nyakékeket, és amikor dolgozik, megszűnik számára a világ.

Szakmai előrelépése érdekében felvette a kapcsolatot a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel, ahol továbbfejleszthette tudását. Népi iparművészektől tanulhatott, tőlük kapott segítséget. Rajtár Ilona érdeklődése szakmai kíváncsisággal társul, a célja, hogy minél több mintát felkutasson, elkészítsen, bemutasson, és hogy emellett a fiatal nemzedéket is bevonja a hagyományok őrzésébe, ápolásába.

A Nyakék című kiállítás július 31-éig tekinthető meg a Csabagyöngye Hungarikum Klubjában.

További programok »

Kultúra

FEL