Mézes hetek a Csabagyöngyében

Méhészeti eszközök, méhészeti lapok és folyóiratok is láthatók azon a kiállításon, ami a Csabagyöngye Hungarikum klubjában nyílt meg Békéscsabán.

Méhészeti eszközök, méhészeti lapok és folyóiratok is láthatók azon a kiállításon, ami a Csabagyöngye Hungarikum klubjában nyílt meg Békéscsabán kedden este, egy mézkóstoló és vásár kíséretében.

A Békés Megyei Méhész Egyesület, a békési, békéscsabai, az orosházi és a szarvasi méhészek fogtak össze annak érdekében, hogy a Hungarikum klubban jobban megismerhessük a méhészek munkáját és a magát a mézet.  A méhészcsaládból származó Szirony György többek közt repcemézet, akácmézet, hársmézet, selyemfű-mézet, akácmézes, aszalt gyümölcsös mézes csemegét hozott magával a vásárra, a kiállítást pedig régi tárgyakkal gazdagította.

– Szarvasról érkeztünk, rengeteg régi méhész dolgunk, eszközünk van, nagyapám révén is, aki 1930-ban kezdett méhészkedni. Az ő szerszámait, régi méhészkönyvét hoztuk el a kiállításra – mondta Szirony György.

A Csabagyöngye Kulturális Központ régóta tervezte, a „mézes heteket”, tervezték, hogy valamilyen módon teret adnak a méhészeknek, a méznek, a mézből készült termékeknek. Hisz ezek a termékek nagyon kedveltek, azt azonban kevesen tudják, hogyan kerülnek az asztalra.

– Nem nagyon tudjuk, hogyan készül a méz, nem ismerjük a múltját, a jelenét, általában csak kimegyünk a piacra és megvesszük. Fontosnak láttuk, hogy most közelebb hozzuk a mézkészítést és annak történetét a látogatókhoz. A méz hungarikum, kemény munka volt ezt kiharcolni, a Hungaikum klubban ennek feltétlenül helye van – jegyezte meg Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója.

A Békés Megyei Méhész Egyesület minden méhész egyesülettel jó kapcsolatot ápol. A minőségi termékek készítése, bemutatása mellett a szövetség arra is odafigyel, hogy megőrizzék a múlt értékeit.

– Közös érdekünk, hogy megőrizzük Békés megyében a méhészeti múltat. Külön öröm, hogy a múlt és jelen a megnyitón együtt mutatkozik be, hiszen termékeikkel eljöttek a méhésztársaink is: a standoknál lévők egy-egy méhész egyesületet képviselnek, mégpedig igen színvonalasan – mondta a Haász Ferenc, a megyei egyesület elnöke, aki mindenkinek csak ajánlani tudja a mézet számos jótékony hatása miatt.

Mézet és mézes termékeket kóstolni és vásárolni csak a megnyitó napján lehetett a Csabagyöngyében, azonban a kiállítást egészen november 25-ig megtekinthetik az érdeklődők.

 

 

Megosztás:

Címke: , ,