Ragadozómentes területen költhetnek a dévaványai túzokok

2017. február 13. 09:46 | Kugyelka-Zámbori Eszter

224 millió forintból fejleszti az Európában egyedülálló és példaértékű dévaványai Túzokvédelmi Mintaterületet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága. A beruházás a túzok világállományának fennmaradása szempontjából is elengedhetetlen – mondják a szakemberek.

A Dévaványai túzokvédő állomás Európa legrégebbi ilyen központja. Itt tartják a szakemberek azt a néhány túzokot, melyek röpképtelenné váltak – a védelmük érdekében elkerítve ragadozóktól. A most elnyert 224 millió forintból fejleszti a Nemzeti Park az ehhez hasonló a Túzokvédelmi Mintaterület is, mely a kontinensen egyedülálló méretű, mintegy 400 hektár. A területen a röpképes, vadonélő állomány költőterületét védik kerítések a ragadozóktól.

–A mostani projekt ennek a teljes védelmi rendszernek a kiépítését jelenti és megújítását. Új megfigyelő tornyokat fogunk építeni, hiszen, ahogy utaltam is rá Európában egyedül álló és a kutatóknak ez egy olyan típusú lehetőséget biztosít, ami máshol nem áll rendelkezésre – tájékoztatott Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója. Hozzátette: a Békés megye északi részén, a Dévaványa környékén élő túzokállomány a legnagyobb állománynak számított a Kárpát-medencében és az 500 egyedet meghaladó túzoklétszám jelenleg is a hazai állomány több mint egyharmadát adja.

Dankó Béla hangsúlyozta, hogy nagy jelentősége van a környezetvédelmi beruházásoknak a megyében, annak környezeti adottságai miatt.

–Az országosan elnyert pályázatoknak közel a 10 százaléka került Békés megyébe. Ez egy nagyon komoly teljesítmény, hiszen 2,3 milliárd forint az elnyert támogatási összeg.8 olyan pályázat van, az országos hetvenből, ami Békés megyébe valósul meg. Ez mindenféleképpen jelzi azt, hogy az országos térképen is - ami a környezet tudatosságot, a környezet védelmet, az ökológiai gazdálkodást jelenti - Békés megye az nyomatékosan ott van. – mondta el az országgyűlési képviselő.

A Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontjában bejelentett fejlesztés elengedhetetlen a faj világállományának fennmaradása szempontjából. A Túzokvédelmi Mintaterület védelmi rendszerének megújítása és a túzok költőhelyek eredeti állapotának visszaállítása idén ősszel kezdődik és várhatóan 2019-ben fejeződik be.

 

További programok »

FEL