Dévaványa térségében menti a túzokokat a Körös-Maros Nemzeti Park

2021. március 31. 07:30 | behir

A Dévaványán 1975-ben elkezdett túzokvédelmi munkát 1997-től a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság irányítja és végzi, melynek hatására a túzok állománya a térségben növekszik.

A Békés megye északi részén élő túzokállomány mindenkor a legnagyobb, legerősebb állománynak számított a Kárpát-medencében és jelenleg is a hazai állomány több, mint egyharmadát adja. Az állomány az utóbbi évtizedek növekedésének köszönhetően mára eléri az 500-550 példányt. A Dévaványa és Ecsegfalva térségében fekvő határrészeken kialakított túzokkíméleti magterületen rendszeresen, mind a téli, mind a dürgési időszakban a hazai állomány 10-15 százaléka, mintegy 150-250 példány összpontosul – tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A túzokkíméleti magterületen teljes zavartalanság biztosított a dürgési időszakban, március eleje és május vége között. Ezen felül magyar szürkemarha és házi bivaly legeltetésével a dürgőhelyeken rövid füvű gyepek, a költőhelyeken mozaikos szerkezetű gyepek kialakítása történik, valamint a túzok számára előnyös kultúrák alkalmazása a szántóterületeken. 

A túzok sikeres fajmegőrzési programjához jelentősen hozzájárulnak a környéken tevékenykedő gazdálkodók a vetésszerkezet kialakításával, a körültekintő betakarítási munkákkal, megfigyelésekkel.

A túzok jelentős turisztikai vonzerőt is jelent a térség számára. Az turisztikai, környezeti nevelési igények kielégítését szolgálja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja. Itt a vendégek betekintést nyerhetnek a túzok fajmegőrzési programjába, ismerkedhetnek az észak-békési táj természeti értékeivel, dürgési időszakban vezetett túrákon szerezhetnek maradandó élményeket.

A projekt keretében megvalósult a magterületen belül található, Európában egyedülálló 400 hektáros, szőrmés ragadozóktól mentesített, körbekerített Túzokvédelmi Mintaterület műszaki fejlesztése. A terület ragadozómentessége az itt kikelő túzokcsibék életben maradási esélyeit jelentősen növeli. A fejlesztés során megtörtént a kerítés cseréje mintegy 8227 fm hosszban. Az új kerítés a korábbi években szerzett üzemeltetési tapasztalatok birtokában került megvalósításra.

A projekt másik elemeként a magterületen található, a terület egységét jelenleg még megbontó vonalas létesítményeket, elsősorban használaton kívül lévő árkokat és csatornákat érintő tájrehabilitációra került sor. A beruházás során megtörtént a mintegy 5296 folyóméter töltés és 5304 folyóméter csatorna és árok tájba illesztése.

A projekt jelentős mértékben hozzájárul az itt élő túzokállomány élőhelyi feltételeinek és költési sikerének javításához, így az állomány növeléséhez, egyben a faj védelmével kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés elősegítéséhez.

A beruházás 223.894.000 Ft- os európai uniós támogatással valósult meg. A projekt az „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című és KEHOP-4.1.0. kódszámú felhívás keretében támogatott.

Bővebb információ és elérhetőség a projekttel kapcsolatban, az alábbi elérhetőségeken.

E-mail cím: kmnp@kmnp.hu

Telefonszám: 06-66-313-855

További programok »

Itthon

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás határidejét

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét azért, hogy minél többen megkaphassák a védőoltást - mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
2021. május 17. 15:07
FEL