„Próbáljunk mi, magunk lenni a karácsonyi ajándék!”

2022. december 24. 13:10 | behir.hu

A karácsony közeledtét már az adventi készülődéssel megtapasztaljuk. A hit, a remény, az öröm, majd a szeretet gyertyái nem csak otthonunkat, de szívünket is felkészítik az év legszebb, legbensőségesebb időszakára – Herczeg Tamás országgyűlési képviselő ünnepi köszöntője.

A karácsony meghittséget, békét, melegséget, biztonságot jelent. Olyan lelki élményeket, amelyekre leginkább szüksége van a ma emberének.

Szükségünk van ezekre az érzésekre a munkában töltött, fárasztó, néha személytelen hétköznapokat, a háborútól és válságoktól terhelt évet magunk mögött hagyva.

Az elmúlt esztendők sok mindenre megtanítottak bennünket. Megtanultuk, hogy számos szempont, amely eddig a fontossági sorrend élén szerepelt, valójában eltörpül az egészség, a bennünket körülvevő család, barátok, közösség szeretete és a biztonság mellett.

Az adventi várakozás és a betlehemi csillag fénye idén nem csak Jézus földi eljövetelét jelzi számunkra, hanem megtestesíti azt a mindannyiunk szívében élő reményt, hogy életünk visszatérhet a régi kerékvágásba. Ehhez a reményhez most hitre, bizalomra és türelemre van szükségünk. Csak együtt sikerülhet túljutnunk a nehézségeken, csak a hitből és az egymás iránti bizalomból meríthetünk erőt, és így nem csak magunk, de mások támaszai is lehetünk.

A nehéz idők ellenére a hóval lepett utcák, terek (csak jönne már egy szép, fehér karácsony!) láttán sokunkat még felnőttként is eltölt valami mélyről jövő, gyerekkorunkban gyökerező öröm. Az ünnepi fények, a hangok és illatok megidéznek egy kedves emléket, egy arcot, egy szót. Ajándékok után kutatunk, díszítjük otthonunkat, ezzel talán túlságosan is igyekezve megfelelni a korunk támasztotta elvárásnak, miközben a szívünk mélyén a legtöbben ugyanarra vágyunk.

Ha megkérdezzük magunktól, vajon miért is várjuk, miért szeretjük a karácsonyt, a magam részéről azt válaszolnám: azért várjuk, mert ez a legemberibb ünnepünk. A keresztény világ karácsonykor Krisztus eljövetelét ünnepli. Jézusét, aki kisdedként, puszta emberi mivoltában, a legegyszerűbb és legszerényebb körülmények között érkezett közénk. Ha képesek vagyunk megtalálni és megélni az ünnep valódi értelmét és üzenetét, akkor kiegyensúlyozottan, szeretetteljes és boldog érzésekkel feltöltődve vághatunk neki az új esztendőnek.

Próbáljunk ezért a következő napokban minél több figyelemmel, megértéssel fordulni  szeretteink, barátaink, ismerőseink felé és ne sajnáljuk az időt egy jó beszélgetésre. Böjte atya szavait idézve: „Próbáljunk mi, magunk lenni a karácsonyi ajándék!”

E gondolatok jegyében kívánok szeretetteljes, áldott, békés karácsonyt!

Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő

További programok »

FEL