Porondon a töltött káposzta

2016. október 31. 13:39 | Laczkó Viktória

Szabad tűzön és bográcsban is készült töltött káposzta a 20. Csabai Kolbászfesztiválon. Harminc csapat, harminc különböző recepttel szállt küzdelembe a töltött káposzta-főzőversenyen. A jubileumi fesztivál a mai nappal a végéhez ér Békéscsabán.

Szüntelenül figyelni kell a bográcsban készülő töltött káposztára – árulta el a szegedi csapat szakácsa - nyílt lángon ugyanis könnyebben lepirulhat az étel.

Tóth Mihály abba is beavatott minket hogyan kerül a káposzta a bográcsba: - mi úgy kezdtük, hogy megpirítottuk a mangalicaszalonnát, arra ment rá az apró káposzta, arra a töltött káposzta, végül kakastaréj szalonnával és szegedi pirospaprikával zártuk a főzést. Nem szabad lefedni, mert akkor egészen máshogy fő, ezt így kell nyíltan főzni, ha így főzzük, bográcsban.

Volt olyan töltött káposzta, ami 3,5 óra alatt készült el. Az békéscsabai szlovák iskola munkatársai orosz recept alapján állították össze a sajátjukat. Vargovits Galina, a matrjosjka csapat egyik tagja elmondta az ő változatuk édes káposztából, rizs helyett gerslivel készül. A sorok közé zeller, kapor és a zeller zöldje kerül. 

A csanádapácai hagyományőrzők a jó hangulatért, és a közösségi élmény miatt érkeztek Békéscsabára - árulta el Víghné Békési Katalin, a Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesület vezetője. - Föl kell nézni az égre, süt a nap, jó emberek, jó társaságban. Ennyi az egész. És ez már megérte, hogy egy közösség összejött. A végeredmény mindegy is, a lényeg, hogy együtt vagyunk - fogalmazott Víghné. 

Harminc csapat indult a versenyen. Mindegyik bográcsban eltérő ízesítésű ételek rotyogtak.

Hégely Sándor, a XX. Csabai Kolbászfesztivál fesztiváligazgatója elmondta: - hetedik éve, amikor káposzta főzőversenyt csinálunk. Szinte ugyanolyan klasszikus étel, mint a kolbász, hurka, cigányka itt Békéscsabán. Mi úgy gondoltuk, hogy ennek abszolút helye van ebben a fesztiválban és helye van amikor hagyományokról beszélünk, hagyomány őrzésről. Ráadásul szerintem az egyik legjobb hangulatú verseny a négy nap alatt.

Míg a töltött káposzták a bográcsokban főttek, a csapatok tagjai a színpad előtt lazítottak a Parno Graszt zenjére.

A XX. kolbászfesztivál a Csík Zenekar koncertjével zárul ma este.

FEL