Magyarországon karácsonykor hagyományosan az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 65-75 százalékát adja, de egyre jobban keresett az év végi ünnepekre az afrikai harcsa is. Ilyenkor felbukkannak további olyan szálkamentes halfajok, amelyek fogyasztása év közben még elenyésző, ilyen például a szürkeharcsa, a süllő és a pisztráng is.
Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás körülbelül 35 százaléka. Folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, ami jelenleg 6.7 kg/fő/év, ez nagy előrelépés a 1990-es évekhez képest, amikor még mindössze 2 kg/fő/év körül alakult a fogyasztás. Ezek az egy főre jutó magyar fogyasztási szokások még így is nagyon elmaradnak a az EU átlagtól, amely 25 kg/fő/év.
A térkép a MA-HAL weboldalán található meg.
Forrás: OS