Pócsi Gabriella: A Körösök völgye is aktív turisztikai célpont

2020. június 28. 09:49 | Mikóczy Erika

Pócsi Gabriellát, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vidékfejlesztési szakértőjét megválasztották a Magyar Natúrpark Szövetség alelnökének. Ennek apropóján a 7. Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető beszélgetett vele. Egyebek melle szóba kerül azt is, hogy az Aktív Magyarország Program egyik kiemelt térsége lehet Békéscsaba és környéke.

– Milyen indíttatásra választotta hivatásának a vidékfejlesztést?

– Az eredeti végzettségem geográfus. Több mint 10 éve végeztem a Szegedi Tudományegyetemen terület- és településfejlesztési szakirányon. Ott volt egy tanárom, a néhai Csatári Bálint, aki látva azt, hogy mennyire érdekel a vidék a sorsa, illetve az egyes településelemek, meghívott egy kutatómunkára, ahol a tanyavilággal foglalkozhattam. Tíz év távlatából látva ez úgymond mindent eldöntött, hiszen innentől kezdve vidékfejlesztés különböző területeivel foglalkoztam, például a zártkertek helyzetével, bővebben a tanyavilág életével. Azzal is, hogy mi volt, illetve mivé vált mindez a 21. században. Abban az időszakban végeztem, amikor az európai uniós projektek tárháza megnyílt, így természetesen projektmenedzsmenttel is foglalkoztam, de ez is kiemelten a vidékfejlesztéshez kapcsolódott, ami a fő szakterületemmé vált.

– Most a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületnél dolgozik. Itt mi a feladata egy vidékfejlesztési szakértőnek, személy szerint önnek?

– Közel 4 éve lesz annak, hogy Baran Ádám munkaszervezet-vezető felkért arra, vegyek részt egy nemzetközi projekt koordinálásában az egyesületnél, és úgy látta szükségesnek, hogy a szakmai munka irányítására is szükség van. Négy pillér mentén tevékenykednek a natúrparkok, ebből egy a vidékfejlesztés, de mindegyik szorosan kapcsolódik ehhez. Kérte, hogy próbáljak odafigyelni ezeknek a pilléreknek a szakmai megvalósulására is. Fontos a környezeti nevelés, szemléletformálás, az aktív, és az ökoturizmus népszerűvé tétele, illetve bevezetése itt, a térségben. Természetesen a természeti és kulturális értékeknek a védelme is fontos, illetve az ehhez kapcsolódó tevékenységek létrehozása, mentorálása, irányítása.

 

 

– Mennyire van szükség elhivatottságra, és mennyire kell, hogy a sajátjának érezzen egy-egy ilyen programot?

– Úgy gondolom, ez mindenképpen fontos. Én mindig a Ligeti Vásárt szoktam példaként felhozni, ami nemcsak nekem, hanem a velem dolgozó egész csapatnak szívügye. Sokszor meglepődnek, amikor rákérdeznek, hogy milyen projektből csináljuk ezt a ligeti vásárt, én pedig elmondom, hogy ez nem projektből van, ez a csapat szívügye, mert tényleg szeretnénk támogatni a helyi termelőket, kézműveseket. Ebből is látszik, fontos, hogy valamilyen szinten magáénak érezze ezt az ember.

– Hogy a natúrparkok működni tudjanak, ahhoz közösségépítésre is szükség van. Ezt hogyan lehet most megvalósítani?

– Az elmúlt időszakba nagyon nehéz volt, főleg a járványügyi helyzet miatt, amikor mondhatni, inkább csak az online közösségi tér működött. Hiszek abban, hogy egy ilyen szakterületnél nagyon fontos, hogy legyen egy olyan kolléga, aki ért ehhez. Nemcsak szeret az emberekkel kommunikálni, hanem van közösségfejlesztő tapasztalata. Nálunk is van egy ilyen kolléga a csapatban, akinek nagyon is köszönhetjük a közösségformálást, hiszen több kezdeményezésünk elindításában, és az aktív működésében is részt vett. Úgy gondolom, hogy ezek a közösségek azok, amelyeken keresztül hitelessé, és élővé tudjuk tenni azt a tevékenységet, amit mi végzünk.

– Ön lett a Magyar Natúrpark Szövetség alelnöke. Mit jelent ez a tisztség?

– Néhány hónappal ezelőtt meg egy ötfős grémiummal működött a Magyar Natúrpark Szövetség, amely grémium az elmúlt évtizedben jelentős eredményeket ért el a szövetség élén. Ami a natúrparkoknak fontos volt, hogy jogilag is megismerjenek, elismerjenek bennünket, azt egy rendelet sikerült jogilag is megjeleníteni. A kezdeti néhány natúrparkból mára a natúrparkok szám 16-ra nőtt, most pedig ezzel a váltással együtt egy teljesen új összetételű, új célokat maga elé tűző grémium jött létre, főtitkárral, elnökkel és hét alelnökkel, ezek egyike vagyok én. Soknak tűnhet a hét alelnök, de ez azért van így, mert területileg egy-egy régió tartozik minden egyes alelnökhöz. Én a dél-alföldi régiót képviselem az elnökségben. Fontos célunk, hogy a térségben található natúrparkoknak a jelenlétét megmutathassuk. Illetve szeretnénk más natúrpark létrejöttét is segíteni, és ez a dél-alföldi térségbe az én feladataim közé tartozik. Aazzal, hogy területileg van egy felelőse a natúrparkoknak, sokkal jobban tudjuk akár országos szinten is megismertetni a működésünket az emberekkel. Akár itt a Körösök völgyéről beszélünk, akár dél-alföldi régióról. Nagyon sok együttműködési lehetőséget látok már most különböző tájegységekkel, térségekkel, ahol akár egy-egy natúrpark vagy egyéb vidékfejlesztési szervezet működik. Bízom benne, hogy ezen keresztül akár társadalmi, akár gazdasági, de természetesen környezeti téma mentén mis együttműködések jöhetnek létre, és ezáltal plusz hozzáadott értéket tudunk hozni ide a térségbe.

– Említette az aktív turizmust, és hogy együtt kell működniük a térségeknek. Ezt szolgálja az Aktív Magyarország Program is. Ez mit is takar pontosan?

– Az Aktív Magyarország Program már több évvel ezelőtt elindult. Azonban körülbelül egy évvel ezelőtt megkereste az egyesületünket az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, amelynek az a célja, hogy több térségnek az aktív turisztikai tevékenységét segítse, fellendítse. Sokat hallhatunk például a Tisza-tavi kerékpárút-átadásról, de egyéb tevékenységekben is támogatják az egyes térségeket. Amikor minket megkerestek, akkor az volt az első felvetésük, hogy a Körösök-völgye az egy nagyon szép, látványos hely, az aktív turizmus számára is alkalmas terület, és szeretnék, hogyha mi is megjelenhetnénk. Mivel mi, mint natúrpark egyesület képviseljük ezt a térséget, ezért felkértek minket arra, hogy aktív túrákat hozzunk létre. Most a járványügyi helyzet kapcsán nagyobb fókusz került a belföldi turizmusra, indult egy kampány a fejlesztési központban is. Nagyon büszke vagyok rá, hogy nagyon sok neves térség mellett a Körösök völgye is megjelent, mint aktív turisztikai célpont. Már négy túraajánlatot meg is jelöltünk, amelyeket el lehet érni akár mi oldalunkról is, vagy pedig a túrabarátok csapatának az oldaláról, hiszen velük szorosan együttműködve indítjuk ezeket a túrákat. Ezeket természetesen nemcsak az idejövő turistáknak szánjuk, hanem szeretnénk, hogyha az itt élők is elmennének túrázni, de akár csapatépítő tréningként is használhatnák ezeket a túrákat.

– Milyen túrákról van szó? Mit lehet róluk tudni?

– Háromféle túra van jelenleg, ebből kettő keréktúra, egy pedig vízitúra. Illetve van a kettőnek az egyvelege, az egy kétnapos túra. Egyik nap kerékpároznak a résztvevők, a másik nap pedig túrázhatnak. A tematika kialakításánál két fontos dolgot tartottunk szem előtt a turulbarátok csapatával. Az egyik az volt, hogy lehetőség szerint, aki legalább kettő túrán részt vesz, az a Körösök völgyének a nagy részét megismerhesse. Ezért nem mondhatnám azt, hogy rövidek, mert átlagosan 60 kilométeres túrákról beszélünk. Másrészt pedig szerettük volna, hogy ne csak a természeti, hanem a kulturális értékeket is megismerhessék a túraútvonalon. Így több olyan megállópontot is beterveztünk, ahol helyi kulturális értéket lehet megtekinteni egy-egy településen.

– Akik érdeklődnek, hogyan kérhetnek segítséget, ha szeretnék bejárni a térséget?

– A Körösök Völgye Látogatóközpontban, Békéscsabán, a Széchenyi ligetben telefonon és személyesen is nagyon szívesen segítünk, illetve információt nyújtunk annak, akinek szükséges. Kerékpárt is lehet tőlünk bérelni, hogyha valakinek esetleg erre van szükség. Illetve a Facebook oldalunkon is megjelennek ezek a túrák. Természetesen mindenki igényének megfelelően próbálunk segíteni, hogy egy jó, aktív túrázás jöjjön létre.

– Néhány hete újraindult a Ligeti Vásár, és működik a Körös Kosár Közösség is. Melyek azok a kezdeményezések, amelyek a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülethez tartoznak, és mindenképpen kiemelné?

– Ezek mellett a következő egy évben megújul, a Zöldülj! Fordulj!" szemléletformáló interaktív kiállításunk. Ennek az a célja, hogy általános iskolás, óvodás gyerekeknek, de akár még középiskolákban is bemutassuk azt, hogy a környezetünk védelme mennyire fontos. Mit is jelent az, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, vagy hogy tudatosan étkezzünk, tudatos legyen a családnak az otthoni működése több szempontból, akár egy vásárlás is. Ezt szeretnénk megújítani, illetve szeretnénk minél több új szemléletformáló programot létrehozni, hogy elvihessük azokat a térség intézményeibe. Az aktív turizmus elindítása hosszú távon egy újabb, nagyobb projekt lesz számunkra. Illetve kapcsolódva a mostani ünnepi évhez, 2020. augusztus 22-én a Körös-Menti Települések Találkozójának a megszervezését is tervezzük a Széchenyi ligetben, amelyre már most hívunk, és várunk szeretettel mindenkit.

 

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL