Petőfi anzix a Munkácsy Mihály Múzeumban

2019. március 15. 18:43 | behir

A ’48-as forradalom és szabadságharc szószólója, ikonikus alakja, a Nemzeti dal írója, Petőfi Sándor eredeti anyakönyvi kivonata érkezett a Munkácsy Mihály Múzeumba. Igazi kuriózum a dokumentum, és az is, hogy Békéscsabára hozták, mert a Kiskőrösi Egyházközség irattárának falait tízévente maximum egyszer hagyja el az okirat. A tárlat emellett különleges kortárs képzőművészeti darabokat és festményeket is bemutat a nagyközönség előtt.

 

 

A Munkácsy Mihály Múzeum idén is ünnepi programokkal készült március 15-ére. Megnyílt a Petőfi anzix – Kortárs képzőművészek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményében című időszaki kiállítás, amely április 14-éig várja a látogatókat.

A tárlat kuriózuma az a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség irattárában őrzött, Petőfi Sándor születési anyakönyvi bejegyzését tartalmazó eredeti keresztelési anyakönyv, amely kizárólag a megnyitó ideje alatt volt látható a nagyközönség számára.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

Mint azt Lupták György a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze elmondta, nem szívesen viszik el a városból, mert ez egy féltett kincsük, amire vigyázni kell. Ando György, a Munkácsy múzeum igazgatója kiemelte, hogy Kiskőrös és Békéscsaba testvér települések, evangélikusok, szlovákok is lakják és ugyanúgy 300 éve lettek újratelepítve. A jó kapcsolatot pedig a különleges féltett kincs ideérkezése is jól mutatja.

A tárlatra a magyar kortárs művészetet valóban formáló alkotóktól is érkeztek kiállítási darabok. Ahány mű annyiféle közlésmód. Grafikák, festmények és képzőművészeti alkotások.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

– Nagyon érdekes, hogy az alkotókat mennyire meg tudja szólítani ez a témafelvetés. Itt minden műtárgy Petőfi Sándorral foglalkozik. Annak családjával, vagy Petőfi Sándor műveinek szereplőivel, helyszíneivel vagy a művei sugározta hangulattal – fogalmazott Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

A megnyitót követően ismeretterjesztő előadásokra és kézműves foglalkozásokra várták az ünneplőket a múzeumban, ráadásul az ünnepen a Mértankapszula és a Petőfi anzix című időszaki kiállításokat is díjmentesen tekinthették meg az érdeklődők.

 

FEL