Pénteken mutatják be Móricz Zsigmond vígjátékát a Jókai színházban

2019. március 28. 11:37 | Gyemendi Réka

Megtartották a “Nem élhetek muzsikaszó nélkül” című, Móricz Zsigmond műve nyomán készült vígjáték főpróbáját. A Békéscsabai Jókai Színház Katkó Ferenc rendezésében mutatja be a darabot, amelyet a nagyközönség pénteken láthat először.

 

 

A darab rendezője elmondta: a történet középpontjában a férfi és nő közötti konfliktus áll, amely örök téma. Katkó Ferenc hozzátette, hogy 19. századi hangulatot szeretnének teremteni a színpadon. Az előadást Sztojka Zoltán és zenekara kíséri élőben.

– Egy jó hangulatú, sűrű próbafolyamaton vagyok túl. Úgy gondolom, hogy a célegyenesben teljesen a helyére kerültek a dolgok, és egy jó hangulatú előadást lát majd a közönség – fogalmazott a rendező.

 

Kép: Ujházi György

A darab rögtön egy nagy mulatsággal kezdődik, ahol kiemelt szerepe van a táncnak. A koreográfiát ifj. Mlinár Pál, a Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője álmodta meg, aki maga is feltűnik a darabban.

– Részben táncosokkal, részben pedig színészekkel dolgoztunk. A tánc, a különböző motívumok tanításával kezdtük a próbafolyamatot, ugyanis amellett, hogy ezek koreográfiák, tehát beállított etűdök, szükség volt arra is, hogy a színészek improvizálni is tudjanak – mondta el a művészeti vezető.

 

Kép: Ujházi György

Csomós Lajos úgy fogalmazott: már van tapasztalata a zenés darabokban, de a néptánc számára is újdonság volt. A színművész a főszereplő, Balázs alakját viszi színpadra.

– Balázs egy dzsentri világból származó nagybirtokos, aki eléggé szeret mulatni, és a felesége, Pólika ezért haragszik. Ebből indul a konfliktus. Pólika elköltözik a nevelőanyjához és a Balázs utánamegy hogy visszahódítsa – ismertette a cselekményt

Balázs feleségét, Pólikát Csonka Dóra alakítja, aki elmondta: intenzív volt a próbafolyamat, hiszen párhuzamosan más darabokban is szerepel.

– Pólika nagyon sokat veszekszik, siránkozik ebben a darabban. Így meg kellett találnom az egyensúlyt, hogy bemutassam Pólika őszinte, igaz fájdalmát és sértettségét is, és hogy a nézők egy szerethető karaktert lássanak, ne csak egy feleséget, aki állandóan veszekszik a férjével – fogalmazott a színész.

 

Kép: Ujházi György

A főbb szerepekben Csomós Lajost, Csonka Dórát, Kovács Editet, Fehér Tímeát, Nagy Erikát és Mészáros Mihályt láthatják a nézők.

 

További programok »

FEL