Nem élhetek muzsikaszó nélkül – olvasópróba a Jókai színházban

2019. február 22. 08:43 | Gyemendi Réka

Csütörtökön tartották a "Nem élhetek muzsikaszó nélkül" című, Móricz Zsigmond műve nyomán készült vígjáték olvasópróbáját a Sík Ferenc Kamaraszínházban, Békéscsabán. A Katkó Ferenc színművész által rendezett darabot március 29-én mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház. A főbb szerepekben Csomós Lajost, Csonka Dórát, Kovács Editet, Fehér Tímeát, Nagy Erikát és Mészáros Mihályt láthatják a nézők. 

 

 

Seregi Zoltán a rendezvényen elmondta: minden évadban próbálnak legalább egy klasszikus magyar drámát vagy regényadaptációt színpadra vinni, ez a történet pedig kiállta az idő próbáját. Úgy fogalmazott: minden adva van ahhoz, hogy sikeres legyen a darab.

Katkó Ferenc vidámnak, pörgősnek nevezte a készülő előadást, amelyben nincsenek negatív figurák. A történet központi témája a férfi és nő közötti konfliktus, mely örök téma. Hozzátette: a darab két helyszínen játszódik majd, a Nyíri birtokon és Zsani néni házában. A díszlet és a jelmezek is korhűek lesznek, hiszen a 19. századot szeretnék megidézni. A darab különlegessége, hogy élőzene szól majd az előadásokon.

– Tudni kell, hogy ez Móricz legtöbbet játszott vígjátéka, nagyon örülök neki, hogy erre esett a választás. Mindenképpen szeretnénk a színpadra varázsolni a 19. század végi, dzsentri hangulatot. Régebben rengeteg magyar film ment a tévében, és ezek elég nagy nézettségnek is örvendtek. Akkoriban elképzelhetetlen volt egy film zene nélkül. Nagyon szeretem ennek a kornak a hangulatát, öltözködését. Szerencsére sikerült megbszélnünk Sztojka Zoltánnal és zenekarával, hogy élőben kísérjék végig az előadásokat – fogalmazott a rendező.

A nagy szereplőgárdát felvonultató darabban táncosok is lesznek, őket ifj. Mlinár Pál koreografálja.

 

 

További programok »

Kultúra

Újabb mestermunkák a turisztikai főpályaudvar várójában

Ezúttal Ollók és egyéb vágóeszközök címmel, egy pazar kiállítás várja csütörtök délelőttől az érdeklődőket a turisztikai főpályaudvaron, Békéscsabán. A tárlatnyitón bebizonyosodott, az olló névre hallgató, némileg egyszerű kis mindennapos kellék, mennyire is lételeme létezésünknek: a köldökzsinórtól a temetésig ott lapul a közelünkben.
2020. július 9. 16:05
FEL