Pénteken mutatják be a Nyolcvan vödör levegő című darabot a Jókaiban

2023. november 15. 17:08 | Csiffáry Zsuzsanna

Lezsák Sándor darabját, a 80 vödör levegőt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház társulata. A történetet Merő Béla rendezésében november 17-től láthatja majd a közönség a teátrum stúdiószínpadán.

A történet egy magyar paraszt házaspárról szól, akik a kút oldalába bunkert építenek maguknak, mert újabb háborúra készülnek. A két főszereplőt Tarsoly Krisztina és Bartus Gyula alakítja.

A házaspár nagyon szereti egymást, a feleség ragaszkodik férjéhez, aki kérdéses módon ugyan, de a legjobbat szeretné a családjának.  

– Egy végtelenül egyszerű karaktert alakítok, akin az élet többször végig gyalogolt. Átéltek több háborút, kitelepítéseket 1956-ot, forradalmat, ellenforradalmat, és munkatáborokat, börtönt. Szóval olyan emberről va szó, aki sok mindenen átment. Sok minden megtanult a bányában meg a kőfejtőben, és van annyi leleménye és tudása, hogy a családjának megalkotott egy védőbunkert – mesélte el Bartus Gyula. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Lezsák Sándor a jellegzetesen közép-kelet-európai életérzést, a félelmet, és az ösztöneinkben búvó túlélésvágyat öntötte színdarabba. Korábban Merő Béla, a darab rendezője úgy fogalmazott, hogy az ember ebben a történetben nem akar mást, mint túlélni. A darab a magyar bezárkózottságról szól. A feleség megtört, szinte légiós kiképzést kap a férjtől. A Parasztember dühítően szánalmas figura, ugyanakkor megindítóan rokonszenves. Élni akar, de nincs tisztában vele, ki is támad.

A szerdai sajtónyilvános főpróbán, stábunknak úgy fogalmazott a Radnóti-díjas rendező, hogy a Nyolcvan vödör levegő arra mutat rá, hogy az emberek teljesítsék ki életüket. Ébredjenek fel, figyeljenek oda a történésekre legyenek nyitottak és éljenek. 

A Nyolcvan vödör levegő című darabot november 17-én, pénteken mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház stúdió színházában.

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

További programok »

FEL