Patkányok a szomszédban – videóval

Komoly problémát jelentenek a patkányok az egyik békéscsabai tömbházban. Van, hogy fél év is eltelik nélkülük, de a tízemeletes tömbbe vissza-vissza térnek a rágcsálók. A lakók nem csak a szag miatt panaszkodnak, hanem amiatt is, mert félnek a kártevőktől. Mostanra úgy tűnik, a tömb üzemeltetője megoldotta a problémát: megtalálták és befalazták azokat a lyukakat, ahol a patkányok beásták magukat, ám a szakemberek szerint ez csak a városszerte érzékelhető probléma eseti kezelése.

A Gábor Áron utcai tízemeletes tömbben okoznak gondot a rágcsálók. A lakóknak sok kellemetlenséget okoznak az állatok, mint mondták, félnek a fertőzésektől, főleg azért, mert gyerekek is élnek a lakásokban.

A békéscsabai önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője azt mondta, ha hozzájuk bejelentés érkezik közterületről, azonnal intézkednek.

 

 

– Az önkormányzat alapesetben csak közterületen végez patkány-, illetve rágcsálóirtást. Ez alól kivétel a szennyvízcsatorna-hálózat, ebben az esetben a vízműszolgáltatónak kell végezni ezeket a munkálatokat – tájékoztatott Csiaki Tamás, az önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője.

Sokszor magában a csatornarendszerben van a fészek – tette hozzá az osztályvezető, aki szerint ez bonyolítja a helyzetet. A tömbház karbantartásáért felelős Csabai Üzemeltető és Szolgáltató Kft. (CSÜSZ) megkeresésünkre levélben reagált. Mint írták, a megfelelő lépéseket a lakosság jelzése után megtették, kiirtották a patkányokat, azt a helyet, ahol bejöttek a kártevők, elzárták és lebetonozták.

 

 

Nem csak egyedi problémáról lehet szó?

 

 

A társasház lakói remélik, ezzel véget ér a kálvária, mert már otthonaikban is találkoztak a kártevőkkel. Egyikük például azt mondta, a szomszédjában a konyhában, a szemetesben találkozott szembe egy rágcsálóval az ott lakó hölgy, egy másik, mintegy másfél éve a tömbben lakó férfi pedig arra panaszkodott, hogy az állatok szaga a liftaknából érződik.

A tömb üzemeltetője szerint a városban ez nem egyedi probléma. A CSÜSZ munkatársai megkeresésünkre úgy fogalmaztak, hogy a szakembereik már az utómunkálatokat végzik a helyszínen, csak a faburkolat helyreállítása, a festés és a mázolás van hátra. A probléma valószínűleg – itt helyben – megoldódik, de azt is hozzátették: ahhoz, hogy ne legyenek patkányok, városi összefogásra van szükség a városüzemeltetéssel, a szolgáltatókkal és közös tervet kell kidolgozni a probléma megoldására. Ezért Szarvas Péter polgármesterhez egy levelet is eljuttattak. Mint mondták, ez nem az első ilyen eset Békéscsabán és egyelőre nem is az utolsó.

Megosztás:

Címke: , , ,