Paralimpia 2016 - Ezüstérmes az asztaliteniszező Csonka András

2016. szeptember 13. 14:49 | behir.hu

 Az asztaliteniszező Csonka András ezüstérmet nyert az S8-as kategória versenyében a riói paralimpia keddi versenynapján.

 A 27 éves sportoló, aki oxigénhiánnyal született, emiatt a jobb karját csak nagyon korlátozottan tudja használni, a kínai címvédővel, Csao Suajjal játszott a döntőben. Sérülése miatt Csonka nem kézből, hanem ütőről szervál, és ugyanígy tett ellenfele is, akinek hiányzik a bal karja. Az első szett hamar elment, majd a másodikban, a kínai 6-4-es vezetésénél időt kért Aranyosi Péter edző. Nem használtak azonban a jó tanácsok, a folytatásban is az ázsiai játékos irányított, így tíz perc elteltével már 2-0-ra vezetett.
A harmadik játszma sem hozott fordulatot, Csao néhány perc elteltével öt meccslabdához jutott, és bár Csonka ezek közül négyet hárított, az ötödiket már nem, így 3-0 lett a találkozó végeredménye.  

 "Egyáltalán nem vagyok csalódott, örülök az ezüstéremnek. Alig hibáztam, szervát sem rontottam, ami nagy szó. Úgy éreztem, jól ment a játék, reggel, amikor felkeltem, akkor is úgy éreztem, meglehet a győzelem, de ma jobb volt a kínai" - nyilatkozott a negyedik paralimpiáján szereplő magyar játékos. Csonka hozzátette: tavaly egy németországi versenyen legyőzte mostani ellenfelét.

"Ő speciális kínai softtal játszik, kicsit másképpen jön az ütőjéről a labda, ezt próbáltuk lemodellezni a bemelegítésnél, de még ahhoz képest is kicsit másként jött a labda" - fogalmazott a magyar játékos. Aranyosi Péter - az ép férfi válogatott szövetségi kapitánya - azt mondta Csonka Andrásról, azért is nagy dolog, amit elért, mert ő szinte a legsérültebb a kategóriájában, és háromszor annyit kell dolgoznia a sikerekért, mint a többieknek.

 Csonka András szerdától csapatban is szerepel Zborai Gyulával, ott az a céljuk, hogy bekerüljenek a legjobb négy közé. A kecskeméti asztaliteniszező a riói magyar küldöttség nyolcadik érmét szerezte, négy bronz mellett ez a negyedik ezüst.

 Eredmény:
 férfi S8, döntő:
Csao Suaj (kínai)-Csonka András 3-0 (5, 6, 9)

FEL