Pályaválasztás? Most is segít az iparkamara

2020. október 2. 07:13 | behir

A középiskola-választásban kíván utat mutatni a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Jelenleg eléggé beszűkültek a továbbtanulással kapcsolatos információs csatornák az általános iskolák végzősei számára. A megszokott Pályaválasztási Vásár ebben a tanévben biztosan elmarad. A középiskolák nyílt napjainak megtartása kétséges, vagy csak kis létszámmal merik megszervezni, melyre előzetesen regisztrálni kell. Marad tehát a digitális tér, amelyben a nyolcadikosok otthonosan mozognak ugyan, de ez a csatorna még sem adja a kontakt részvétel előnyeit. A szakképzési reform első évében vagyunk, a rendszer részleteit alig ismerik a szülők és az általános iskolai pedagógusok, osztályfőnökök. Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője tájékoztat:

„Ebben az időszakban máskor már „nagyüzemben” tartjuk a szülőértekezleteket, osztályfőnöki órákat. Most a járvány miatt nem tudunk bemenni az általános iskolákba, ezért szervezünk külső helyszínekre tájékoztatókat a szülőknek és a pedagógusoknak a legfontosabb változásokról.

A szakképző iskoláknak nem csak a neve, hanem a szerkezete is megváltozott. A szakgimnázium elnevezés már csak a művészeti iskoláké, minden más érettségit és szakképesítést nyújtó intézmény neve technikummá változott és 5 éves képzést takar. A gyerekek 4. év végén leérettségiznek magyarból, történelemből és matematikából, majd ott maradnak ötödéven szakmai képzésen és az 5. év végén leérettségiznek idegen nyelvből és szakmai vizsgát tesznek. Így lesz egyszerre érettségi és szakmai bizonyítványuk, vagy technikusi oklevelük.

A hároméves szakközépiskola új elnevezése szakképző iskola, mely a 3. év végén szakmai vizsgával zárul, és ha valaki érettségit adó képzésben szeretné tanulmányait folytatni, az csak munka mellett teheti ezt meg.

Az Országos Képzési Jegyzék is megváltozott, új elnevezése Szakmajegyzék és negyedannyi szakmát tartalmaz, mint eddig. Sőt jó néhány szakképesítés neve is megváltozott.

Fontos említést tenni az új ösztöndíj rendszerről. Aki szakképző intézmény nappali tagozatán tanul, állami szakképzési ösztöndíjban részesül: a szakképző iskolában ez az összeg ebben az évben 16.100-, Ft/hó, technikumban pedig 8.050,- Ft/hó. Ezek az összegek a későbbiekben a tanulmányi eredménytől függően emelkednek. Ennek a koronája pedig a sikeres szakmai vizsga letétele esetén járó egyszeri pályakezdési juttatás, melynek összege elérheti a mindenkori minimálbér 180%-át is.

A szakképzésben bevezetik az ágazati alapoktatást záró ágazati alapvizsgát, melynek letétele minden tanuló számára kötelező (technikumban 2. év végén, szakképző iskolában 1. év végén). Ez a biztosítéka a szakképzési szerkezetek közötti átjárhatóságnak és annak, hogy a tanulók a következő tanévben vállalkozásokkal ún. szakképzési munkaszerződést köthessenek. Igazán vonzó lehet a diákok számára a havi tanulói juttatás, melynek minimum összege a mindenkori minimálbér 60%-a (ebben az évben 96.600,- Ft).”

 

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

További programok »

Oktatás

Országos angol tanulmányi verseny döntő otthona volt Békéscsaba

Tizenötödik alkalommal szervezte meg a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola az országos angol tanulmányi versenyt. Az idegen nyelvet tanuló hetedikes és nyolcadikos diákok versenyének szóbeli döntőjét és eredményhirdetését szombaton tartották Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.
2022. május 14. 17:22
FEL