Pályaorientációs szakmai napot tartottak a Nemes és a Trefort diákjainak

2024. április 12. 20:00 | Vincze Attila

Lépjünk együtt az új technológiákkal a jövőbe címmel pályaorientációs szakmai napot szervezett a Békéscsabai Szakképzési Centrum a Légi- és Gépipari Képzőközpontjában pénteken. Az eseményen emellett együttműködési megállapodást írt alá a BSZC és informatikai partnere.

Az eseményre a Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Nemes Tihamér Technikum és Kollégium végzős informatika szakos diákjait várták, de meghívót kaptak azok a szintén végzős diákok is, akik most az Evangélikus, a Belvárosi, vagy az Andrássy gimnáziumokban állnak az érettségi vizsga előtt.

A rendezvényt Balogh Csaba, a képzőközpont műszaki vezetője nyitotta meg. A szakember elmondta, hogy a pályaorientációs napon olyan tartalmakat tudnak a diákok számára mutatni, melyek már közelebb állnak a gyári termeléshez. 

– Az alap forgácsolási technikáktól kezdve a CNC gépekig, szimulációig, utána pedig az anyagvizsgálatot, felületkezelést is meg tudjuk mutatni, sőt mi több az automatika műhelyben a gépek javításához, illetve az automatizált vezérlőberendezések működési elvébe és azok javítási megoldásaiba is betekintést nyerhetnek a diákok – fogalmazott.

Az eseményen együttműködési megállapodást kötött a Békéscsabai Szakképzési Centrum és az Enterprise Group szoftvervállalat. A megállapodás értelmében a partner cég az iskola rendelkezésére bocsátja a gépészeti tervező programot. Uhljár Erik, a BSZC kancellárja kiemelte, a mai világban lehetetlen a gépgyártás informatikai segédeszközök nélkül. 

 

 

– Az együttműködés lényege, hogy az Enterprise Group az oktatóinkkal kialakult jó kapcsolat miatt felajánlotta azt, hogy térítésmentesen biztosítja számunkra 100 munkaállomás tekintetében a Solid Edge tervezőszoftver licencét, ami egy óriási segítség a Szakképzési Centrumnak, hiszen nem kell ezeket megvásárolnunk – részletezte.

Az Enterprise Group ügyféltámogatási vezetője arról beszélt, hogy a cég küldetéstudata a tehetséggondozás, vagyis kiemelten támogatják a diákok tanulását, fejlődését és ezáltal a tanárok szakmai képzését is. Szűcs Imre hangsúlyozta: egy digitális társadalomról beszélünk, amelynek része a gépészeti tervezőprogramok használata is. 

– Ma már ami körülöttünk van minden meg van tervezve 3D-ben és ehhez a Siemens Solid Edge szoftvere egy tökéletes megoldás. Aki akarja iskolában vagy éppen az iparban használja, illetve otthon is ugyanúgy lehet alkalmazni, hisz nagyon sok olyan diák van már, akinek az édesapja vagy édesanyja műszaki orientáltságú és van otthon 3D-s nyomtatójuk – magyarázta.

 

 

A rendezvényen egy-egy szaktanteremben felvonultak a térség legjelentősebb gépipari vállalatai is, így például az AIRBUS Helicopters, a Linamar Hungary Zrt., a Csaba Metál Zrt., a FábaFém Ipari és Kereskedelmi Kft., a Lovász Forgácsoló Kft. és a Losonczi Innovation Kft. képviselői is.

 

Galéria

További programok »

FEL