Palánkmászás 35 fokban, menetfelszerelésben, mindezt két perc alatt

Palánkmászás menetfelszerelésben, akkumulátor kivétele autóroncsból feszítővassal, fűrészelés, súlycipelés a medencében, mindezt időre – a tűzoltók hétköznapjait idéző feladatok töltötték meg Orosháza főterét. A próbatétel célja amellett, hogy összemérje a lánglovagok képességeit, egyúttal a hétköznapi ember számára is bepillantást engedni a katasztrófavédelem embert próbáló munkájába. A Legerősebb Tűzoltók nemzetközi versenyének már negyedik alkalommal adott otthont a város.

Kecses szökkenések, légies mozdulatok, játékos könnyedség. Ezt sugározták magukból a 15 kilós felszerelésben, a tűző napon az akadályokat sorra leküzdő tűzoltók. Az élmezőnyben átlagosan mindössze két perc alatt teljesítették a már ránézésre is emberfelettinek tűnő feladatokat.

A felkészülés jellemzően két vonulás között zajlott, amikor pihenés helyett edzettek a versenyzők. Ezen a versenyen azonban a nem is az akadályok leküzdése a legnehezebb feladat. Ahogy a házigazda Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka, Németh László tűzoltó őrnagy fogalmazott, elsősorban magukat kell, hogy legyőzzék. Mint mondta, az a fontos, hogy ne adják fel, végig kell menniük a pályán, hiszen egy tűzesetnél is a végsőkig kell küzdeniük.

 

 

A rendezvény célja, hogy a lakossággal is megismertessék ezeket a nap mint nap leküzdött akadályokat. „Ezek a pályaelemek nagyon nehezek, embert próbálóak, és a legvégén a tűzoltók szinte meghalnak a pályán, de talán ezért is jönnek vissza minden évben hozzánk, mert nekik ez egy kihívás. Azt is lehet mondani, hogy ennek a teljesítése minden vonulós állománynak a bakancslistáján szerepel” – mondta el a rendezvény hátteréről az egyik szervező Őrizd a Lángot Alapítvány elnöke, Vincze Tibor.

Szombaton, a verseny utolsó fordulójában a feladatok tovább nehezednek: ugyanezt a pályát légzőkészülékben kell megtennie a lánglovagoknak.

Megosztás:

Címke: , , , , ,