Ismét dobogósok a legerősebb magyar tűzoltók

Hat nemzet legerősebb, legrátermettebb tűzoltói csaptak össze Orosházán. A TFA-n, vagyis a legerősebb tűzoltók nemzetközi megmérettetésének második napja még az elsőnél is jobban megdolgozta a lánglovagokat. Teljes menetfelszerelésben, légzőkészülékkel kellett az embert próbáló feladatokat minél rövidebb idő alatt teljesíteni. A feladatok a tűzoltók mindennapjait

Már a pálya egyik kezdő eleme is komoly erőpróbát jelentett a legerősebb tűzoltók versenyének másnapján. A versenyzőknek 100 ütést kellett mérniük egy öt kilós kalapáccsal. Aztán futva egy palánkon vetődtek át, de a neheze csak ezután jött. A nyolcvan kilós test cipelése után egy három emeletes palánkot is meg kellett mászniuk kétszer 30 kilós súllyal. A súlyt lecipelve pedig jött a cső.

Az egyik tűzoltó azután is végigcsinálta a feladatot, hogy elesett, mert – ahogy a versenyzők mondták – az életben, éles helyzetben sincs ez másként. Az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője szerint rendkívüli akarat és kitartás kell ahhoz, hogy valaki elinduljon ezen a versenyen.

 

 

– A napi munka mellett fel kell készülni egy olyan extrém erőpróbára, ahol teljesen másképp kell beosztani az erejüket, mint a valós beavatkozásoknál, hiszen ott mindig kell valamennyi tartalékot képezni. Amikor elérnek egy valós tűzesethez, az oltás után még lehet, hogy életet kell menteni, itt viszont ki kell adják magukból a maximumot, úgyhogy teljesen más fajta fizikai és mentális terhelésre kell felkészülniük – nyilatkozta Hajdu Márton tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A hölgyek is szép számmal indultak az idei TFA-n. Jaksa Petra évek óta önkéntes tűzoltóként is dolgozik, az első nap után a női versenyzők között a második helyen állt. Ugyanazokat a feladatokat csinálta végig, mint a férfiak. Például az ő 60 kilójával cipelte a 80 kilós bábut.

– A felkészülés nagyjából két hónapot vett igénybe. Elsődlegesen futással készültem, majd otthon próbáltunk egy hasonló pályát építeni, ott erősítettünk – mondta Jaksa Petra tűzoltó hadnagy, főelőadó, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Szentesi Kirendeltségének munkatársa.

A szervezők szerint az is fontos feladata volt a versenynek, hogy minél jobban bemutassa és közelebb hozza a lakossághoz a tűzoltók munkáját.

 

– Az európai élmezőnyben vagyunk. Azt tudtuk, hogy a lengyel és szlovák tűzoltó kollégák, akik tényleg az európai elithez tartoznak, nagyon jól szerepelnek – nyilatkozta Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

A magyar tűzoltók is kiváló helyezéséket értek el – tette hozzá Tóth Tibor. Jaksa Petra tűzoltóhadnagy például második lett, Laskovics Sándor pedig harmadik helyezést ért el a 40 év feletti kategóriában.

– Minden évben, amikor lecsúszunk a dobogóról, megfogadjuk, hogy jövőre többet fogunk készülni. Idén ez hellyel-közzel össze is jött. Többet készültünk, meg lett az eredménye nagyon örülök – mondta a bronzérmes Laskovics Sándor tűzoltó főhadnagy, a Kiskunhalas HTP A Csoport szolgálatparancsnoka.

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál a lengyel Rafal Bereza bizonyult a legjobbnak. A harminc és negyven év közöttiek versenyét szintén egy lengyel induló, Marcin Zdzieblo nyerte, a negyven pluszosoknál pedig a szlovák Marek Slivka futotta a legjobb időt. A magyar abszolút győztes címet a Somogy megyei Horváth Dániel tűzoltó törzsőrmester nyerte el.

A megmérettetést a helyszínen követte nyomon Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat-vezetője is, aki az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: „Felismertük azt, hogy együtt többek vagyunk. Együtt valami nagyot tudunk alkotni és ez a verseny méltán híres ebben az országban, de most már Közép-Európában is.

A TFA Hungary-t idén negyedik alkalommal rendezték meg Orosházán. A szervezők azt mondják, jövőre is mindent megtesznek azért, hogy ismét elnyerjék a rendezés jogát.

A nyertesek teljes listáját a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjáról lehet letölteni, a linkre kattintva.

Megosztás:

Címke: , ,