Pacsirtacsalogató túra - pacsirtaszó nélkül is izgalmas volt

2017. február 23. 16:39 | Busi Ottó

Borús, hűvös időben zajlott vasárnap a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén a Zsuzsanna-napi pacsirtacsalogató túra. A várva-várt madárdal nem csendült fel ugyan, de azért sok érdekességet láttak a résztvevők.

A remélt napsütés helyett fátyolos égbolt és ködös idő fogadta február 19-én a túrára érkező természetbarátokat. Az időjárás miatt a madarak a vártnál kisebb aktivitást mutattak, de ez nem szegte kedvüket. A tervezett tíz kilométert jó hangulatban és számos tapasztalattal gazdagodva tették meg.

Összesen tizenkilenc madárfajt sikerült megfigyelniük, ami a korlátozott látótávolságot figyelembe véve kielégítő eredmény. A madárvonulás még nem igazán kezdődött el, ezért döntően a téli vendégekkel találkoztak, például süvöltővel, fenyőrigó-csapatokkal, kékes rétihéjákkal. A tavasz közeledtére utal, hogy a cinegék már bőszen énekeltek, a puszta fölött köröző nyári ludak pedig párba álltak. A védett terület kiemelkedő értékének számító rétisast is sikerült megpillantaniuk a túrázóknak.

A pusztát most labirintusként hálózzák be a víztócsák, ezért időnként komoly kitérőket kellett tenni. A pusztának ezt a tél végi, belvizes arculatát kevesen ismerik, mivel ebben az időszakban még kevesen járnak túrázni. A tizenhét résztvevő, tehát újfajta tapasztalatokat is szerezhetett.

forrás: Körös-Maros Nemzeti Park / fotó: Boldog Gusztáv

FEL