Lassan kirepülnek a rétisas fiókák

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain idén is szép számban költenek rétisasok. A fiókák egy része már kirepült, mások még a fészekben vannak.

A legtöbb rétisas idén is szarvasi területi egységünkön, azon belül is a Körös-ártérben és Cserebökény térségében költ. Itt korábban 9 fészeképítő párt figyeltünk meg, de csak 7 fészekben történt tojásrakás. Egy párnál zavaró tényezők miatt meghiúsult a költés, így hat fészekben összesen 12 fióka nőtt fel, mindegyikben kettő. Továbbra is figyeljük a fészkeket, hátha valahol harmadik fiókát is megpillantunk. A vizsgált fészkek felénél az utódok már kirepültek vagy megtették az első, rövid útjukat.

A párok viszonylag magas számát a Hármas-Körös-menti hullámtéri, ártéri erdőknek köszönhetjük. Az utóbbi években a faj a szokásos folyómenti ártéri erdőktől távolabb, pusztai és szántóföldi környezetben lévő erdőfoltokban, fasorokon is fészeképítésbe kezdett.

Szabadkígyósi területi egységünkön is szép számban fészkelnek rétisasok, a tavalyi öt után idén már hat pár kezdett költésbe. Közülük háromnál sikeres a költés: az egyik fészekben kettő, a másik kettőben pedig egy-egy fióka van. Két párnál sikertelen a költés, egyről pedig még nem tudunk biztosat mondani, egyelőre fiókákat nem látni a fészkükben.

A Kis-Sárréten öt pár rétisas költ,eggyel több, mint a korábbi években. Mind az öt sikeresen felnevelte fiókáit, melyek már közvetlenül a kirepülés előtt állnak. Három fészekben 2 fiókát, kettőben pedig egyet számoltunk.

Dévaványa térségében 4 fészekben összesen hét fióka nevelkedik: háromban kettő-kettő, egyben pedig csupán egyetlen. Van olyan fészek is, amelyből már kirepült mindkét madár. Két fiókát jeladóval is elláttunk.

Kardoskúti területi egységünkönidén három pár rakott fészket, de közülük csak egy repít fiókát. A fiatal madár már kirepülés előtt áll, s valószínűleg egyedül van a fészekben.

A Maros-ártérben két pár rétisas költ, de fiókáik számát egyelőre nem sikerült megállapítani.

 

forrás: kmnp.hu

Megosztás:

Címke: , ,