Ötven érték egy helyen

2016. szeptember 3. 16:20 | Zsíros András

Nemzetiségi ételek, kézműves termékek és hagyományőrző programok töltötték meg szombaton Békéscsaba főterét, ahol a Békés Megyei Önkormányzat első alkalommal tartotta meg a Megyenapot. Az egész napos rendezvény célja a Békésben élők összetartozásának erősítése. Az esemény díszvendége Székelyföld volt.

Csorvás lakói ma már nem érik el az ötezer főt. A kistelepülésen élő és dolgozó Hudák család épp ezért megtiszteltetésnek érezte, hogy meghívták őket a megye értékeit bemutató kézműves vásárra. A kis családi vállalkozás a magyar polgári és nemesi viseletnek megfelelő, egyedi ruhadarabok készítésével foglalkozik. „A magyar viselet és a motívumok gyönyörűek, csak elfelejtettük őket. A családunk azon dolgozik, hogy ezt megismertessük újra az emberekkel, és legyen természetes, legyen népszerű, és legyen egyszerű azt kiválasztani, hogy amikor ünneplőbe öltöztetem a szívemet, akkor az ünneplő ruhám legyen egy szép magyar ruha” – mondta el Hudák Mariann Mesterremek díjas és Prima díjas viselet készítő.

De nem csak a megyéből, hanem Székelyföldről is érkeztek hagyományőrzők a rendezvényre. Kis Dániel sepsiszentgyörgyi csontfaragó például a székelységre jellemző motívumokkal díszitett használati tárgyakat hozott magával. Hét éve foglalkozik ezzel a mesterséggel, azelőtt kőfaragóként dolgozott. Mint mondja, sokan idegenkednek tőle, hogy csontból, szaruból készülnek alkotásai, pedig valaha ezekből tevődött össze a háztartás.

Az idén nyáron létrejött Székelyföldi Értéktár megszületésében a Békés Megyei Önkormányzat elnökének is kiemelt szerepe volt. A hungarikumokért felelős helyettes államtitkár szerint teljesen természetes, hogy ezek a termékek is helyet kaptak a rendezvényen. „Az értékek bennünket, magyarokat itt a Kárpát-medencében és az egész nagyvilágban összekötnek. A 2012-ben elfogadott nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény pedig egy bátor, nemzeti törvény, amely a magyarság értékeinek egészéről szól, éljenek azok Magyarországon vagy a Kárpát-medence vagy a világ bármelyik részén” – fogalmazott Szakáli István Loránd.

A megyei közgyűlés elnöke szerint az összefogás – amit ezen a napon közel ötven kiállító testesített meg – olyan alapot teremt, amire építeni lehet a megye gazdaságfejlesztését. Zalai Mihály hangsúlyozta, a megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát valósították meg ezen a napon Békéscsaba főterén. Reményei szerint a kezdeményezésnek lesz folytatása, és akár két naposra is nőhet a rendezvény.

A látogatókat a Békés Megyei Culinary Team látta vendégül ötszáz adag, hungarikum-alapanyagokból készült lecsóval.

FEL