Öt felekezet hívei vettek részt a protestáns cigánymissziós konferencián

2022. február 12. 12:50 | Erdei-Kovács Zsolt

Közel 400 regisztrált részvételével zajlott a VII. Protestáns Cigánymissziós Konferencia eseménysora. Öt felekezet hívei: pünkösdiek, baptisták, metodisták, reformátusok és evangélikusok érkeztek az ország minden részéből a nagyszabású békési rendezvényre.

Az egész napon át tartó szombati rendezvénynek a békési baptista imaház adott otthont. Békés polgármestere, Kálmán Tibor fontosnak tartotta, hogy személyesen is részt vegyen az eseményen. Mint mondta, sok szempontból szerencsésnek tekinthető a város, például abból a szemszögből is, hogy az egyházak képviselői jól együtt tudnak működni, hiszen ez a fajta, itt is megtapasztalható közös munka országos összehasonlításban is példaértékűnek tekinthető.

– Ha megfogjuk egymás kezét, akkor tudunk előrébb lépni – hangsúlyozta.

Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház országos cigánymissziójának vezetője ismertette, hogy a Cigány Módszertani és Kutató Központ tíz évvel ezelőtt jött létre. Az intézmény egyik fő célja az, hogy hátteret biztosítson az országos cigánymissziós fórum részére. A fórum öt protestáns egyház, a református, az evangélikus, a baptista, a metodista és a pünkösdi egyház részvételével működik, konferenciákat szerveznek, kiadványokat készítenek, összehangolják a munkát, hiszen, mint mondta: az aratni való sok, a munkás kevés. Sok tennivaló van tehát, és azt gondolták, hogy együtt könnyebben célt érhetnek.

Patkás Rita, a baptista egyház cigánymissziójának koordinátora - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

Patkás Rita, a baptista egyház cigánymissziós koordinátora azt emelte ki, hogy az ilyen és ehhez hasonló konferenciák az összefogásról szólnak, amikor felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül együtt dicsőíthetik az Urat.

– Együtt tanulhatunk az elhangzott előadásokból, bizonyságtételekből, együtt épülhetünk és tervezhetjük a közös jövőt, Isten országának építését – ismertette.

Rézműves Miklós Nyírvasváriból érkezett Békésre, ahol a pünkösdi egyház lelkipásztoraként tevékenykedik, s mint részletezte, összesen 15 falu tartozik a hatáskörébe.

– Kevés idő van a találkozásra, kevés idő van a beszélgetésre, így az ilyen alkalmak leginkább a közösségépítést szolgálják – húzta alá, hozzátéve: a testvéri, baráti kapcsolatok ápolása igenis fontos tevékenység, erre is érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Péter Pál Szegedről jött Békésre, s az előtte szólóhoz hasonlóan ő is a pünkösdi egyház lelkipásztoraként tevékenykedik. Elmondta: nagyon fontos, hogy ilyenkor együtt figyelhetnek Istenre, együtt áldhatják az Urat.

A konferencia meghatározó része volt a dicsőítés - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

– A népünknek szüksége van arra, hogy Istenre mutassunk és Istenről gondolkodjunk, s tegyünk mindezt együtt, közösségben – szögezte le. Kurdi Zoltán metodista lelkész, a Magyar Metodista Egyház cigánymissziójának referense az eltelt időszak tapasztalatairól szólva úgy fogalmazott: kifejezetten örülnek annak, hogy a cigány gyülekezetek is tudtak online működni, de a személyes találkozások értékét nem szabad lebecsülni. Az integráció szempontjából is kiemelten fontos a cigány testvérek jelenléte, szolgálata, tette hozzá

Példaként, kifejezett pozitív fordulatként hozta, hogy sok esetben előfordul, hogy a tehetősebb roma hívők anyagilag is segítik a nem annyira tehetős, sok szempontból nehéz helyzetben lévő nem roma testvéreiket.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL