Ökumenikus imahét a keresztények egységéért

2022. január 14. 16:36 | Erdei-Kovács Zsolt

Hamarosan kezdetét veszi az idei ökumenikus imahét. A nyitó istentisztelet január 16-án lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Az eseményhez a katolikus, az evangélikus, a református és a baptista felekezetek békéscsabai gyülekezetei is csatlakoznak.

Az idei hét anyagát és istentiszteleti rendjét a Közel-Keleti egyházak Tanácsa állította össze. Az ajánlásban az olvasható: az esemény az aktuális járványügyi intézkedések betartása mellett tartható meg. Az eseménysorral összefüggő részletes tájékoztató kiadvány itt található! Az északi féltekén hagyományosan január 18–25. között tartják az ökumenikus imahetet a keresztények egységéért. A szent Péter és szent Pál ünnepe közötti időszakot még 1908-ban javasolta Paul Watson.

Békéscsabán a katolikus, az evangélikus, a református és a baptista felekezet vesz részt az imahét eseményeiben. A 2022-es esztendő irányadó igehelye a Máté szerinti evangélium 2. fejezetének 2. verse:

„Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt”

 

Az eseménysor békéscsabai vetületeiről Kutyej Pál evangélikus lelkész elmondta, igazán nagy múltú eseményről van szó, 1920 tájékára tehető, amikor is hazánkban meggyökerezett. Az alapelv a városban az, hogy az imahét a Békéscsabán megtalálható, gyülekezetként jelen lévő keresztyének közösségeinek a részvételével zajlik, ez az elv idén sem változik.

 

Az evangélikus kistemplom vagy másként öreg templom beltere, egyelőre üres padsorokkal - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

Hozzátette, az idei esztendőben nem minden este, hanem a járványhelyzetre való tekintettel a hívek három alkalommal gyűlnek össze. Mint mondta, a templomokban nagyobb a légtér, emiatt kisebb a fertőzésveszély. Részt vesznek a katolikus, a baptista, a református és az evangélikus gyülekezet tagjai is, mindenkit szeretettel várnak. Hétfőn a református templomban, szerdán a belvárosi katolikus templomban, szombaton pedig az evangélikus kistemplomban lesz istentisztelet, minden nap 17 órai kezdettel.

A központi témával, vagyis a konkrét igehellyel összefüggésben Kutyej Pál úgy fogalmazott: a napkeleti bölcsek, illetve tudósok elhívásáról esik szó, arról, hogyan vezette őket a csillag a Megváltóhoz. – Nekünk az a csillag, illetve a hívás azt az igét jelenti, amely megszólal majd, illetve mindennap megszólalhat az ember életében és hívja, vezeti az embert Krisztus felé – összegzett.

Takács Zoltán baptista lelkipásztor kifejtette, személyes meggyőződése szerint számára az imahét lehetőség arra, hogy beszéljen a hitéről, a meggyőződéséről, az adott témához illeszkedő gondolatokról, s mindezt az egyének szintjén teszi, amely az adott személy hit- és lelki életét, Istennel való kapcsolatát erősítheti. – Reménységünk lehet arra, hogy a személyes kapcsolatokban megnyílhatnak a közeledésre vezető utak és kapuk – fogalmazta meg, aláhúzva, hogy voltak már erre jó példák és jó tapasztalatok.

Egy-egy imaheti alkalom után személyes kapcsolatok kötődnek, közösségek közeledhetnek egymáshoz – tette hozzá végül, példaként hozva a Gedeon Társaság létrejöttét, megalakulását.

Az ökumenikus imahét békési történéseiről az alábbi plakát közöl részletes információkat.

 

Forrás: Békési Baptista Gyülekezet

További programok »

FEL