Őszköszöntő Fesztivál a Munkácsy Negyedben - galériával

2022. szeptember 24. 20:02 | Szabó Judit

Egész napos programsorozatot rendeztek a Munkácsy Negyedben működő intézmények szombaton. Az esemény egyszerre kötődött Munkácsy Mihály névnapjához és az őszi időszak érkezéséhez.

A programsorozat délután kettő órakor a Munkácsy Mihály Múzeumban kezdődött, ahol "Különleges kínai ízek a Múzeumban" címmel ételkóstoló zajlott az Agyaghadsereg-kiállításhoz kapcsolódóan. A Wok n' Go étteremlánc több különleges étellel készült a látogatóknak. A kínai gasztronómia szorosan kapcsolódik a magyar konyhaművészethez, hiszen az ételek fűszerezésében és a csípős használatában hasonlít a két kultúra. 

Fotó: behir.hu

– Ma falatkákat hoztunk, amit a múzeumi körülmények között is el lehet fogyasztani, akár tárlatnézés közben. Hoztunk húsos táskát, tavaszi tekercset ami húsos és zöldséges töltelékkel készült, hoztunk sült rákot desszertnek pedig szezámmagos gombócot, édesbab töltelékkel. Kísérletezésképpen hoztunk magunkkal pálcikát is – fogalmazott Dani Nikoletta, az étteremlánc képviselője

Az Agyaghadsereg-kiállítás szorosan kapcsolódik a kínai kultúrához, hiszen az éttermlánc vezetősége, vaalmint a kiállításon szereplő tárgyak is Sanhszib, a Kinai Népköztársaság északi tartományából származnak. Az ételek kóstolása után a résztvevők tárlatvezetéssel egybekötve megtekinthették az Agyaghadsereg kiállítását. 

A nemrég átadott Munkácsy Emlékház egyik felében lampionok készítésére invitálták a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A lampionokat papírból kellett elkészíteniük, amihez nem kellett más, csak olló és ragasztó. A lampionokat az esti lámpásfelvonulásra készítették a kreatívkodók. Az emlékház másik oldalában pedig a Napsugár Bábszínház zenés, bábos interaktív mesefoglalkozása, egy interaktív bábsimogató programra invitálta a gyerekeket. Ez egy olyan móka volt, aminek csak a képzelet és a kedv szabott határt! Volt bábszelidítés, történetek kitalálása és közös játék. 

A lámpás felvonulás este fél hétkor kezdődött, ahol a evezősök vonultak fel az Élővíz-csatornán, mellettük gyalogos kíséret indult a vízparton, melyhez bárki csatlakozhatott. A Szent Mihály-naphoz kapcsolódik a tűzgyújtás hagyománya; ezt értelmezi újra az evezősök lampionos felvonulása A felvonuláson közel félszázan vettek részt. 

Fotó: behir.hu

A kenusok a Csabagyöngye stégtől indutak a Réthy-hídig, majd visszafordultak és az Árpád fürdő hídjáig eveztek. Innen pedig vissza a kiindulás helyszínéig. A felvonulást a Békési kajak-kenu klub és a diákönkormányzat képviselői bonyolították le. Dobi István a klub elnöke elmondta, hogy az idei volt az első felvonulás, szeretnének ebből hagyományt a következő években. 

Galéria

 

 

További programok »

Itthon

Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze döntőjét Gyulán

Tavaly 360 mézet, idén 448-at kellett értékelnie a zsűrinek az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny első fordulójában Gyulán, amely új csúcsnak számít. A győztesről a december 3-ai második fordulóban döntenek, míg a hivatalos eredményhirdetést december 10-én, szombaton, a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tartják meg. A szombati értékelésen 60 munkával kellett a zsűrinek megbirkóznia.
16:08
FEL