Újra megnyitotta kapuit a Munkácsy Emlékház - galériával

2022. szeptember 6. 13:16 | Csiffáry Zsuzsanna

Hivatalosan is újra megnyílt a békéscsabai Munkácsy Emlékház kedden délelőtt. Az intézmény korszerűsítése, a Modern Városok Program részeként valósulhatott meg. A kulturális intézmény a Munkácsy Negyedben kiemelt fontosságú.

A Modern Városok Programban a Munkácsy Negyed kialakításának része volt a Munkácsy Emlékház korszerűsítése. A kulturális negyed létrehozásának célja, hogy a megújuló környezettel fellendüljön a békéscsabai turizmus és az, hogy megőrizze Munkácsy Mihály festőművész szellemi örökségét.

A lassan három éve fejlesztés alatt álló emlékházat hivatalosan is befejezték. A felújított kulturális intézményt Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg. Mint mondta, a XXI. századi igényeknek megfelelő intézmény fogadja a vendégeket. Hozzátette: a korszerű elemek a mesterhez méltón mutatják be Munkácsy gyermekkorát. 

– Munkácsy azt mondta, hogy bár nem itt született Békéscsabán, de ez a szülővárosa. Mindig nagyon ragaszkodott a városhoz. Úgy gondolom, hogy ezt a hagyományt nagyon fontos áponunk. Nem hiába szlogenje városunknak, hogy Békéscsaba Munkácsy városa – fogalmazott Szente Béla.  

Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka elmondta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a kiállítás is sokkal korszerűbb és fogyaszthatóbb, amellyel több korosztály megszólítható. Opauszki Zoltán kiemelte, hogy a jövőben egyre több kulturális eseménynek fog helyet biztosítani az emlékház.

Az intézmény telephelyvezetője tárlatvezetést tartott a megjelenteknek.  

– A fő tematika, amelyet követtünk a termek berendezésénél, az Munkácsy Mihály gyermekkora volt. Szerettük volna bemutatni, hogy milyen körülmények között, illetve milyen korban élt. Több interaktív elemet is beépítettünk a kiállításba, amelyek ezt hitelesen tükrözik. Vetítések is láthatóak a szobákban, amelyek elmesélik a mester életútját – tájékoztatott Laszkó Tímea telephelyvezető. 

Mészáros Zsuzsanna, az emlékház előző vezetője hangsúlyozta, hogy az új kiállítást bárkinek, aki Békéscsabára érkezik érdemes megtekintenie, mert igazán színes és nem mindennapi látvány. 

A korszerűsítés mellett megnyílt a Munkácsy Cukrászda is, amely az intézmény nyitvatartási rendjét követve, 9-17 óráig várja a betérőket. 

Galéria

 

 

További programok »

FEL