A Pannónia motoroktól a hobbitokat mentő enten át a dioráma-képregényig

2021. szeptember 13. 14:05 | Erdei-Kovács Zsolt

Minden makett egy külön sztori, külön kor, eltérő és egyedi jellemzőkkel. Mind önálló, érdekes történetet mesél. Motorok, autók, kamionok, hajók, repülők, helikopterek, tankok, épületek, életképek, történelmi események és minden más. Felsorolni sem lehet. A Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma terme adott otthont az idei kiállításnak és versenynek.

Bodó Imre, a Körös Makett Klub vezetője elmondta, ez már a 27. makettkiállítás, amelyet joggal mondhatunk nemzetközinek, mivel Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is érkeztek kiállítók. A főszervező ismertése szerint a versenyben összesen közel 300 makett vett részt. A magyarok közül a mosonmagyaróvári és a kecskeméti klub asztalát emelte ki, mert mint fogalmazott: mindkettő valódi különlegességekkel szolgált. Egy békéscsabai makettkészítőt, illetve az általa hozott egyedi darabokat is megemlítette, mégpedig a művészi színvonalon kivitelezett megvalósítás végett. A hét darabból álló, magyar gyártású veterán motorokat bemutató kollekció az idősebbek és a fiatalabbak szívét is megdobogtatta.

 

Galéria

 

A versenyben idén három külön kategóriát szerveztek, az egyik apropója az volt, hogy 30 éve tört ki az első öbölháború. A másik szintén egy évforduló, amely a Sky Hussars repülőszázadhoz kapcsolódik, ennek okán egy MIG 21-es kiírást hirdettek meg. Mint a főszervező ismertette, Doma Sándor alezredes 1990-1991-ben repült ezzel a kályhacsőnek csúfolt típussal és a fentnevezett köteléket vezette. A harmadik pedig az air mediterrano, vagyis a mediterrán országok légierejét bemutató csoport volt.

A kiállítás a korábbi évekhez hasonlóan most is nagy sikerre és nagy érdeklődésre tartott számot és jövőre is szeretnék megrendezni – tette hozzá. Minden makett egy külön sztorit, külön kort jelenít meg, eltérő és egyedi jellemzőkkel. Mindegyik egy önálló, érdekes történetet mesél. Motorok, autók, repülők, tankok, kamionok és minden más. A dioráma egy fokkal összetettebb műfajt jelent, a maketté inkább dermedt valóság, amely kiegészül egyéb elemekkel, plusz jelentéstartalmakkal bővül.

A kiállítás és vásár részeként börzét és látvány makettezést is szervezetek, illetve egy airsoft csapat is bemutatkozott. Rása László, a baráti társaság egyik tagja kérdésünkre kifejtette, hogy nem egyesület és nem klub formában tevékenykednek. A hobbiként űzött tevékenységről szólva kiemelte, hogy a leginkább találó leírás a katonai szimulációs játék megfogalmazás. Ezek az eszközök komoly sérülést ésszerű keretek és szabályos használat mellett nem tudnak okozni – hangsúlyozta.

 

Az airsoft eszközök igencsak hasonlítanak az eredeti fegyverekre

 

Probléma akkor adódhat, ha valaki túlzottan lazán, könnyelműen áll hozzá, szabálytalankodik játék közben. Csak néhány példa az ismertebb darabok közül: M60, M16, Dragunov-mesterlövészpuska, MP7, AK47, P90 és még hosszan folytathatnánk a „legendák” felsorolását. Az eredetiek számos élet kioltásáért felelnek, de azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek az airsoft eszközök csak hasonlítanak a tényleges gyilkológépekre.

A havi egy heavy többnyire garantált, bár a járvány ezeket az alkalmakat is rendesen átrendezte. A legfontosabb itt is az: a szabályok azért vannak, hogy a résztvevők épségét, egészségét, jó hangulatát, önfeledt szórakozását szolgálják. Szóval nem árt az óvatosság és nem árt a fokozott figyelem sem. Ahogyan a kiállításon is számos érdekességet kerülhetett ki az, aki nem kellőképpen nyitott szemmel járt.

Az egyik ilyen különlegesség egy békési alkotó által készített képregény volt. Molnár Béla két kedves elfoglaltságát, a fotózást és a makettezést kötötte össze, ami saját készítésű képregény formájában öltött testet. Mint mondta, nem csupán diorámát készít, hanem egy komplett történetfolyamot. Külön, jelenetenként beállítja a sokszor hetekig, hónapokig készülő maketteket, készít hozzá hátteret, befotózza, végezetül pedig történelmi tényekkel, érdekességekkel fűszerezi mindezt.

 

Minden egyes makett önálló, külön történetet mesél el

 

Ebben az esetben is igazán egyedi dologról van szó, ami egy újabb szintet jelent az eddigiekhez képest. Már csak emiatt is érdemes volt betérni a Csabagyöngye Panoráma termében rendezett eseményre. További érdekességekért böngéssze át a galériát!

További programok »

FEL