Összefogás a sportnevelés töretlenségéért

2015. november 13. 18:12 | Balázs Anett

– Borzasztó érzés volt, hogy mire az ember negyed hét után hat perccel beért, már nem is égett az egész, és fél öttől egy elektromos és egy gázrobbanás viszonylatában eltűnt a csarnokunk pillanatok alatt - idézte fel a tragédia reggelét Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora az Orosházán megrendezett Jótékonysági Sportkonferencián.

A kezdeményezés Dél-Békésből indult el, Simonka György országgyűlési képviselő, a Segítségnyújtás a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora összefogása alapján.

– Elkezdtünk gondolkodni, hogy milyen módon tudnánk segíteni. Arra a következtetésre jutottunk, hogy jó lenne egy olyan sportkonferenciát tartani, amit fel tudnánk használni arra a célra is, hogy adományokat, sportrelikviákat gyűjtsünk, ezeket árverezzük el, vagy esetleg az adományozók között sorsoljuk ki ezeket a sportrelikviákat – mondta el Simonka György, országgyűlési képviselő.

A kezdeményezéshez csatlakozott Orosháza Város Önkormányzata is, felvállalva a rendezvény szervezését és lebonyolítását. A rendezvény védnöki szerepét Dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke és Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora vállalta.

A konferencia kezdete előtt olyan relikviákat tekinthettek meg az érdeklődők, amelyeket sportolóink, európai és olimpiai bajnokaink viseltek, használtak vagy nyertek egy-egy versenyen. Láthatóak voltak azok a sportemberek, sportklubok által felajánlott relikviák is, amelyeket majd azok között sorsolnak ki, akik adományukkal, támogatásukkal hozzájárulnak a csarnok újjáépítéséhez.

A konferencia fő témája a sport, a sport szerepe életünkben, az egészségtudatosság, a spottestnevelés fontossága. Több ismert személyiség tartott előadást, akik a nap első felében elsősorban az ifjúságot szólították meg.

Versenyekről, felkészülésről és a sport fontosságáról mesélt dr. Hegedűs Csaba birkózó olimpiai bajnok,Szalma László olimpikon atléta, a TF tanszékvezetője, Szabó Attila világbajnok kenus, olimpikon ésBöczögő Dorina olimpikon, Világkupa győztes tornász.

Emellett az aulában az NB I-es orosházi férfi- és az NB I/B-s női kézilabda csapat néhány játékosa, valamitIfj. Zsiga Zsolt Európa bajnok, világbajnoki 2. helyezett Kyokushin karatés tartott élménybeszámolót a diákoknak.

Délután szakmai előadásokkal folytatódott a nap. Olimpiai bajnok ökölvívónk, Kovács Kokó István a hazai sportszakma továbbfejlesztésére hívta fel a figyelmet.

– Nagyon nagy szerencsénkre Mocsai Lajos tanár úrnál jó kezekbe került a szakmai képzés és nagyon remélem, hogy a TF-nek sikerül úgy összerázni magát és olyan lendülettel nekivágni az előttünk álló időszaknak, hogy pár éven belül megint egy olyan megfelelő szakember képzéssel segítik majd a magyar sportot, hogy ha nem is azonnal de szép lassan vissza tudunk zárkózni a világ élvonalához – fejtette ki Kovács Kokó István.

Kubatov Gábor az FTC elnöke egy kivételes mezt hozott magával.

– Ennek a meznek az a különlegessége, hogy csak harminc darab készült belőle. A Ferencváros új stadionjának, a Groupama Arénának a nyitómeccsére készítettük. Ez volt az utolsó darab, melyet majd el fognak árverezni. Remélem jó pénzért kel el, és ezzel egy kicsit tudjuk segíteni a TF újbóli felépítését – bizakodott Kubatov Gábor.

A rendezvénynek helyt adó Kodolányi János Főiskola személyes indíttatásnak érezte, hogy részt vegyen az összefogásban.

– A Kodolányi főiskola még nem volt öt éves, mikor kigyulladt a kollégiumunk és le is égett. Úgy hogy át tudtam nagyon érezni mikor a hírt megkaptuk, hogy ez mekkora tragédia, egyből eszembe jutottak a mi tűzesetünk élményei is – idézte fel a történteket dr. Szabó Péter, az orosházi Kodolányi János Főiskola rektora.

A konferenciát Mocsai Lajos, a TF rektorának előadása zárta, aki arról beszélt, hogy a testnevelés, a testkultúra mekkora szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, mindannyiunk életében és a társadalmi életben.

A felajánlott relikviákat december közepén sorsolják majd ki az adományozók között. A szervezők bár tisztában vannak, hogy nem ebből az adományból építik újjá a leégett csarnokot, de a konferencia segítségével megmutatkozott az az összefogás, melynek során több száz szakember, élsportoló gyűlt össze egy jó ügy érdekében.

FEL