Egy orosházi testnevelő tanár is átúszta a Balatont

2022. augusztus 8. 16:15 | Szabó Judit

Idén negyvenedik alkalommal szervezték meg a Lidl Balaton-átúszást július 23-án. A Révfülöp és Balatonboglár közötti távot szabadon választott úszásnemben lehetett teljesíteni és bárki rajthoz állhatott. Így tett Kovács Viktor is, a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium testnevelő tanára, méghozzá kilenc hónappal a vese transzplantációja után.

 Az orosházi Kovács Viktor kilenc hónapja esett át vesetranszplantáción, ugyanis mindkét szerve leállt. Szülei alkalmasak voltak donornak, így új esélyt adtak gyermekük számára. Végül a 68 éves édesapja egyik szervét kapta meg 2021 októberében. A sikeres műtét után hónapokkal később a testnevelőtanár elkezdte visszanyerni régi formáját, edzeni kezdett. 

A testnevelótanár a behir.hu-nak arról is beszélt, hogy dr. Vincze Gáborral hosszas egyeztetés után arra a döntésre jutottak, hogy idén szeretnék együtt átúszni a távot – hiszen a pszichiáter főorvos minden évben teljesti a megmérettetést –, ha túl lesz a transzpalntáción és a műtét sikeres lesz. 

Fotó: Kovács Viktor

 

– Amikor kezdtem felépülni tavasszal, elkedztem kacérkodni a gondolattal, hogy megpróbálom. Megkérdeztem a műtétet vezető orvost, hogy szerinte bevállalhatom-e. Azt mondta, hogy persze, próbáljam meg, mivel jók az eredményeim, jó kondícióban vagyok. Legfeljebb nem sikerül és csónakkal a partra visznek. Készülni kezdtem és azt mondtam esélytelenek nyugalmával, hogy megpróbálom – mesélte Viktor.

Mint mondta: megjárta a mélységet. Rosszul viselte a dialízist, mindig kétszáz felett volt a vérnyomása, elment a látása két hétre. A testnevelőtanár hálás édesapjának és az orvoscsoportnak, hogy egy új életet kaphatott. Elmondta azt is, hogy már 2011-ben teljesítette a távot, akkor két barátjával. Most ahhoz képest egyedül kellett leúszni az 5200 méteres távon, de sikerült. Ideje 2 óra 24 perc lett, megállás nélkül. Viktor úgy érezte, hogy nem az idő lesz a mérvadó, hanem az, hogy egyáltalán sikerüljön a táv. 

Kovács Viktor tervei között új megmérettetés szerepel, méghozzá a Budapest Spar Maraton, ahol váltóban indulna. Ott tíz kilométeres távot kell lefutni – bár mint mondta, 2011-ben teljesítette a húsz kilométer hosszú félmaratont – így előfordulhat, hogy azt is bevállalja. Viktor úgy érzi, hogy kapott az élettől egy új esélyt, teljesen újjá született.  Egy év kihagyás után visszatér tanítani, hiszen diákjai már nagyon várják.

További programok »

Itthon

Másodjára is megrendezték a Diáksport Napot a Vízműben

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai immár másodjára szervezett diáksport napot a megye székhelyhez tartozó kollégisták számára. A 8 városi kollégium csapata a tavalyi évhez hasonlóan 7 különböző sportágban száll szembe egymással.
17:20
FEL