A Richter Egészségváros program ezúttal az orosházi kórháznak segít

2022. május 17. 16:59 | Erdei-Kovács Zsolt

Orosháza lesz a Richter Gedeon Nyrt. által életre hívott Egészségváros elnevezésű jótékonysági eseménysorozat legújabb, immár 88. állomása. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő, május 28-án tartandó rendezvény lehetőséget ad arra, hogy bárki térítésmentesen vegyen részt különféle szűréseken, tanácsadásokon.

Mint a kedden délután tartott beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, a részvétellel ugyanakkor nem csak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de ezáltal a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, illetve annak szülészeti és nőgyógyászati osztálya is jelentős támogatásban részesül. Minden szűrésért, tanácsadásért, élőben vagy online meghallgatott előadásért 300 forint értékű adományponttal bővül a gyógyszergyártó által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány.

Az már a lakossági aktivitáson múlik, hogy a nap végén sikerül-e elérni a kitűzött célt: a szülészeti műtőlámpa és az újszülöttellátó-asztal beszerzését. A két eszköz együttes értéke megközelíti a 7 millió forintot. Mindezekről bővebben is beszélt az eseményről szóló előzetes sajtótájékoztatón Gál-Olasz Sarolta, a Richter PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője.

Mint fogalmazott: az Egészségváros program 2009-ben kezdődött. Fontosnak tartják a megelőzést, az egészségmegőrzést.

– Lényeges, hogy az esemény résztvevői olyan szűréseken vehessenek részt térítésmentesen és előzetes időpontegyeztetés nélkül, amelyek mindenki számára javasoltak – emelete ki, aláhúzva, hogy május 28-án az orosházi főtér, vagyis a Szabadság tér ad otthont a Richter Egészségváros programnak.

Ismertette: a módszer nagyon egyszerű, a helyszínre érkezők pontgyűjtő füzetet kapnak, amelynek a hátulján egy chip található, ennek a segítségével érvényesíthető az aktivitásonként számítandó 300 forintos támogatás. A személyes jelenlét is fontos, de ha valaki nem tud ott lenni, akkor online is követheti a történéseket, például előadásokon vehet részt. Az online jelenlét az egészségváros/Orosháza Facebook eseménynél valósítható meg.

Az Fb eseménynél történő követés, megosztás, hozzászólás szintén 300 forintos esetenkénti plusztámogatást jelent. – Orosháza immár a 88. helyszín és továbbra is azt gondoljuk, hogy ez egy hiánypótló kezdeményezés – mondta. Az eredményekről, visszajelzésekről, tapasztalatokról szólva kitért arra is, minden helyszínen előfordul, hogy kiderül azonnali ellátásra van szüksége egy-egy szűrővizsgálat résztvevőjének.

Kiemelte, ha úgymond házhoz viszik a szűréseket, akkor sokkal többen vesznek részt ezeken a vizsgálatokon.

A program szlogenje az, hogy „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak”. A mottó is azt a kitűzött célt erősíti, hogy a saját egészségünk érdekében megtett lépésekkel párhuzamosan az egészségügyi intézmény is támogatásban részesül. Lesz például csontsűrűségmérés, kardiológiai, illetve a prosztatarák kialakulásának megelőzését szolgáló vizsgálat is. Az eseményt részletező előzetes sajtótájékoztatón Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere is részt vett.

A városvezető azt hangsúlyozta, hogy a lakosság korábban is, az orosz-ukrán háború kitörésétől kezdve mindent megtett azért, hogy segítséget nyújtson. Az orosháziak és a városba érkezők most is ezt tehetik meg, de úgy, hogy közben önmagukon is segítenek – tette hozzá. Dávid Zoltán leszögezte, hogy Orosházán olyan emberek élnek, akik a segítséget kérő felhívásra mindig gyorsan és önként jelentkeznek.

A cég által felkínált lehetőség azonban nem csupán az orosháziakon segít, hanem azokon is, akik a támogatásban részesülő egészségügyi intézmény ellátási körzetéhez tartoznak – fejezte ki. Az ő részvételükre és más látogatók, érdeklődők segítő részvételére is számítanak, mindenkit szeretettel várnak május 28-án – húzta alá a polgármester.

Dr. Duray Gergő, a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet főigazgatója azt emelte ki, sok betegség megelőzhető lenne, már a megfelelő szemlélet is sokat segítene. Mint kifejtette, orvosként azt látja, hogy egészségtudatosabb életmóddal, a fizikai aktivitás növelésével, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával és szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel jelentősen javítani lehetne a lakosság általános egészségi állapotán. A nálunk, a Dél-alföldi régióban jellemző szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos megbetegedések jó része időben kiszűrhető és ezáltal gyógyítható lenne.

További programok »

FEL