Orvosok tartottak vándorgyűlést a gyulai Erkel Hotelben

2022. október 7. 15:23 | Hidvégi Dávid

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója tartott tudományos konferenciát csütörtökön Gyulán. A szervezők a korábbi hagyományoknak megfelelően igyekeztek tartalmas és érdekes szakmai programot összeállítani.

Az előadók a legfrissebb hazai és nemzetközi tapasztalatokról, valamint új tudományos eredményekről számoltak be a vándorgyűlésen, amelyet Gyulán immáron harmadik alkalommal rendeztek meg.

– Az endoszkópia során nagyon sok operatív tevékenységet látunk el, nagyon sok invazív technikánk van. Az endoszkópia nagy fejlődést mutatott az utóbbi időszakban, amelynek ütemével próbálunk lépést tartani. Megvitattuk, merre kell tovább tartanunk, figyelembe véve a nemzetközi irányelveket is – fogalmazott Dr. Gurzó Zoltán, az esemény főszervezője.

A konferencia a fejlett országok és hazánk jelenlegi endoszkópos helyzetét vetítette a jelenlévők elé, de előretekint a jövő lehetőségei felé is.

– A fejlődés csúcspontján az IT bevonulása a gyógyászatba. Egy külön szekció jött létre a robottechnikák alkalmazására az endoszkópos beavatkozások kapcsán, amelyben külön értékelik ezeket az eljárásokat, lehetőségeket – mondta Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa.

Az előadók hazai és nemzetközi kitekintéssel a legújabb eljárási módokat, technológiákat és beavatkozási lehetőségeket szemléltették.

– Voltak eszközfejlesztések Gyulán, hiszen 1975-ben én is egy ilyen osztályon kezdtem dolgozni, az úgynevezett III-as számú belgyógyászati osztályon, amely kizárólag ilyen vizsgálatokkal és ilyen betegekkel foglalkozott. Akkoriban még nagyon kezdetlegesek voltak ezek a műszerek, azóta óriási a fejlődés, így most is folyamatosan történnek beruházások. Ezekkel a beavatkozásokkal például el lehet állítani egy gyomorvérzést, műtét nélkül – emelte Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője.

Az endoszkópia azokat a beavatkozásokat jelenti, amelyek révén úgynevezett tükrözéses vizsgálatokat végeznek a nyelőcsőben, a gyomorban, a belekben vagy az epeutakban. A beavatkozásokkal diagnózisokat állítanak fel, mintákat vesznek, míg egyes esetekben műtéti kezeléseket hajtanak végre.

További programok »

FEL