Őrült roham kezdődött az áruházakban

2018. november 6. 18:17 | behir.hu

Az idén november 23-ra esik a Black Friday, várhatóan a tévék és a mobiltelefonok lesznek a legkeresettebbek. Az e-kereskedők havi forgalma megközelítheti a 60 milliárd forintot.

Az idei Black Friday sláger­termékei leképezik az egész éves keresletet, illetve megelőlegezik a karácsonyi vásárlási rohamot, azaz továbbra is keresettek lesznek a tévék, a mobiltelefonok, illetve a kis háztartási gépek – mondta a Világgazdaságnak Várkonyi Balázs, az Extreme Digital társalapítója és ügyvezetője. Kiemelte, hogy az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten ilyenkor szinte elvárt 80-90 százalékos kedvezmények Magyarországon legfeljebb a kiegészítő termékek, például a ruházati vagy lakástextil-árucikkek terén képzelhetők el, a legnépszerűbb műszaki cikkeknél viszont a 30-40 százalékos leárazás is megbecsülendő.

Várkonyi Balázs úgy látja, hogy a fekete péntek által generált többletforgalom jelentős része a nagyobb piaci szereplőkhöz vándorolhat, hiszen a vásárlók egyre tudatosabbak, a nagyobb akciókat keresik, azokat pedig csak a beszerzésben és logisztikában egyaránt élen járó e-kereskedelmi vállalatok biztosíthatják. Mint mondta, többségük hosszú hónapok óta, esetleg lényegében egész évben a fekete péntekre készül, méretéből fakadóan pedig előnyösebb megállapodásokat képes kötni a gyártókkal, partnerekkel az árukészletre, mint a kisebb webshopok.

Több mint fél évszázados amerikai hagyomány a hálaadást követő fekete péntek, a vásárlás ünnepe, amelyre nagy leárazásokkal készülnek a kereskedők. Magyarországra 2012-ben tört be az őrület, idén november 23-ra esik. A Blokkk.com becslése szerint a hazai e-kereskedők novemberi forgalma megközelítheti a 60 milliárd forintot, az árleszállítások révén a vásárlók együttesen mintegy 15-20 milliárdot spórolhatnak meg. Bár sokféle előrejelzés van, de ez reális lehet Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint, aki arra hívta fel a Világgazdaság figyelmét, hogy a műszaki cikkek mellett az iparcikkek széles skáláján érezhető pluszbevételt lehet várni, keresettek lesznek a ruházati termékek, a játékok, a könyvek és a kozmetikumok is.

Az OKSZ főtitkára szerint a vásárlóknak nem árt elővigyázatosnak lenniük: nemcsak az adott termékkel kapcsolatos részletes tájékoztatást érdemes elolvasniuk, hanem a webáruház megbízhatóságáról is fontos informálódni. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Black Friday során megvásárolt termékekre is vonatkoznak a szavatossági, jótállási szabályok, és ugyanúgy megilleti a vevőt a 14 napos elállási jog, mint egyébként. Azaz 14 naptári napon belül akár indoklás nélkül is kötelesek visszavenni a megvásárolt terméket az áruházak, ha az illető meggondolta magát.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Pénzügy

Ismét elindul a nyári diákmunkaprogram Békés vármegyében

Idén több mint ezerötszáz 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló és egyetemi hallgató vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Békés vármegyében. A program megvalósításához a kormány több mint 305 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít vármegyénkben – tájékoztatott a Békés Vármegyei Kormányhivatal.
2024. június 11. 17:07
FEL