Örülnek az enyhítésnek az idősek otthonainak lakói és a hozzátartozók is

2021. május 7. 16:08 | Tóth Bianka

Múlt hét csütörtökön törölte el az idősotthonokban a látogatási és intézmény-elhagyási tilalmat az országos tisztifőorvos. Békéscsabán a városi intézmények bentlakói üdvözölték az intézkedést, volt, aki már anyák napján fogadta szeretteit.

Az Életfa Idősek Otthona is újra fogadhat vendégeket. Bár a bentlakók tudják, hogy a több hónapos bezárással őket védték,  hálásak az enyhítésért.

– Nagyon nehéz volt, de a következő gondolatom az, hogy végül is ez miattunk volt. Védik az egészségünket, szükség van még ránk, van feladatunk –  fogalmazott Bugyinszki Mátyásné. 

Az lazítások bejelentését követően volt, akit már anyák napján meglátogattak a szerettei.

– Az, hogy ennyire vigyáztak ránk, az mindennél többet ér. Most, hogy felszabadultunk, azonnal jöttek Budapestről anyák napjára gyerekeink, keresztlányunk, úgyhogy nagy volt az öröm – jegyezt meg Vasvári Mihályné.

Such Tamara, az intézmény vezetője elmondta, hogy a hozzátartozókat látogatni védettségi igazolvánnyal lehet, illetve  megkövetelik a higiéniai szabályok szigorú betartását is.

Such Tamara (fotó: behir.hu)

 

– A látogatóknak védettségi igazolvánnyal kell rendelkezniük, így bejöhetnek az intézmény területére; a házba is, udvarra is, mindenhova. Aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, az a plexifallal elválasztott látogató-helyiségünkben találkozhat a hozzátartozójával továbbra is.

Az Ady Endre Utcai idősek otthonában is többféle lehetőség van a látogatására. Védettségi igazolvány hiányában csak egy plexivel elválasztott falon keresztül lehet kommunikálni. Botyánszki Mátyás elmondta, hogy minden héten meglátogatja az év elején otthonba költözött édesanyját.

Plexifalon keresztül beszélgetnek (fotó: behir.hu)

 

– Egy kivétellel, amikor munka miatt nem tudtam eljönni, de egyébként minden héten a 10 órási időpontban itt vagyunk látogatni, kontrolláljuk a mama állapotát – mondta Botyánszki Mátyás.

– Nemcsak fogadhatják a szeretteiket a bentlakók, hanem akár el is mehetnek hozzájuk – árulta el az intézmény vezetője. Bátori Zsuzsanna hozzátette: az ellátottak nagyon örülnek, hogy újra elhagyhatják az intézményt, jól érzik magukat a szabadban.

Bátori Zsuzsanna (fotó: behir.hu)

 

– Miután sok-sok hónapon keresztül nem mehettek ki, most van, aki csak a közeli boltba megy el, van, aki egy nagy sétát tesz, akár a ligetbe kisétál. Illetve vannak, akik távolabbra, akár a belvárosig is elmennek – tudtuk meg az intézményvezetőtől. 

Bátori Zsuzsanna ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki 72 óránál tovább marad távol, az csak negatív koronavírus teszttel térhet vissza az otthonba.

További programok »

FEL