Országos tisztifőorvos: Ne fáradjunk bele a higiénés szabályok betartásába!

2020. október 12. 11:54 | Varga Diána

A higiéniai szabályok fontosságát hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn, az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján. A szakember ezt azzal indokolta, hogy legalább annyi van előttünk a járványból, mint amennyi mögöttünk, ezért nem szabad felhagyni a maszkviseléssel, a gyakori, alapos kézmosással és a távolságtartással.

Müller Cecília azon túl, hogy ismertette a napi adatokat, arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában elhunytak közt sok volt krónikus betegségben szenvedő, emiatt rendkívül fontosnak nevezte a rendszeres orvosi kontrollt. Mint mondta, ezeket a betegségeket karban kell tartani, mert a vírus szempontjából a kezeletlen magas vérnyomás, cukorbetegség vagy a krónikus elhízás komoly kockázatot jelent.

Kiemelte, hogy 11 037-re nőtt a gyógyultak száma. Kitért rá, hogy egész Európában magas az új fertőzöttek száma, így ismét a higiénés szabályok betartását hangsúlyozta. Mint mondta, hosszú ideje küzdünk a járvánnyal, és még legalább annyi van előttünk belőle, mint amennyi mögöttünk, hozzátéve, hogy a szabályok betartásával lehet laposítani a járványgörbét. A mintavétel menete mellett kiemelte, hogy a megbetegedettek akár a tünetek megjelenése előtt 48 órával is fertőzhetnek.

Arról is tájékoztatott, hogy elmúlt napokban az Országos Mentőszolgálat elektronikus mintavételi lapot készített, amely segítségével a háziorvosok könnyebben beadhatják a mintavételi kérelmeket, ezzel gyorsítva az eljárást.

Kiss Róbert r. alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyettese arról tájékoztatott, hogy megnyílt a ceredi határátkelő Nógrádban a személyforgalom előtt. Emlékeztetett, hogy szombattól lépett életbe a játékkaszinók és kártyatermek területére vonatkozó szabályozás. A védelmi intézkedések megszegése miatt az elmúlt hétvégén 99 intézkedést tettek; több mint 30 esetben azért, mert a tömegközlekedésen az érintett nem viselt maszkot. Az üzletekben tapasztalt szabályszegés miatt a rendőrök 64 esetben intézkedtek.

 

További programok »

Egészségügy

A legkiválóbb ápolójelölteket díjazták a békéscsabai kórházban

A Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Kara, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara ismét meghirdette a „legkiválóbb ápolójelölt” versenyét. A dél-alföldi középiskolákban tanulók részvételével lezajlott megmérettetés díjátadó ünnepségét hétfőn tartották a Békés Vármegyei Központi Kórház békéscsabai Skill-laborjának konferencia termében.
2024. február 26. 19:26
FEL