Ördögölő Józsiás a Jókai színpadán

2022. november 21. 18:45 | behir.hu

Szélesre tárja tündérkapuit a Békéscsabai Jókai Színház, amikor újabb Tamási Áron darabot mutat be a Kossuth-díjas író emlékéve kapcsán. Az Ördögölő Józsiás című mesejátékot Koltay Gábor Balázs Béla-díjas rendező állítja színpadra.

A történet Tündérországban játszódik, ahol a király, Lámsza lovagi tornát hirdet. A győztes nemcsak a trónt és a koronát nyeri el, hanem Jázmina hercegnő kezét is. A címszereplőt, Józsiást Puskás Dániel alakítja a darabban.

– Nagyon könnyű azonosulni Józsiással, mert egy nagyon egyszerű, tiszta lélek. Volt már szerencsém hasonlót játszani, hiszen Kukorica Jancsi bőrébe bújtam a tavalyi évadban. Megvan a kettő között a párhuzam, viszont itt Tamási Áron szövegei nagyon sokat segítenek a karakter megértésében – fogalmazott a fiatal színész.

 

 

A darab a Lázár Ervin program része, így az előadásokra harmadik és ötödik osztályos diákok érkeznek majd.

– Elég komoly mondanivalója és aktualitása van a darabnak, de jelen esetben meg kellett húzni, hogy nézhető legyen a gyerekek számára. Volt egy intervallum, ami kötött bennünket, ezért a karakterekben is muszáj nagyokat alkotni a színpadon. Amilyen cserfes Jázmina, a királylány, akit alakítok, ugyanúgy vannak drámai oldalai is – emelte ki Földesi Ágnes Villő.

 

 

Tamási Áron: Ördögölő Józsiás című meséjét Koltay Gábor Balázs Béla-díjas rendező viszi színpadra. Az eredeti darab 1952-ben a Rákosi-korszak közepén íródott, így a cenzúra miatt 30 évig nem került színpadra.

– Lesz egy gyönyörű, nagy székelykapu, amit a főhős Józsiás, a leendő király mindig kinyit. A kapu mögött egy nagyszerű, szépen megvilágított életfát látunk, ami azt jelképezi, hogy ne csak a napfény jöjjön be a királyi udvarba, hanem bárki betérhet – hangsúlyozta a rendező.

Az Ördögölő Józsiás bemutatója november 23-án, szerdán lesz a teátrum nagyszínpadán.

H.D., K.D.

 

További programok »

Kultúra

Újhartyánból érkező csabai cserép a Munkácsyban

Új tárggyal gyarapodott a Munkácsy Mihály Múzeum történeti gyűjteménye. Egy Újhartyánból érkező család egy olyan békéscsabai cseréppel lepte meg az intézményt, amely egy jegyesség történetét idézi majd fel a látogatóknak.
2022. november 26. 14:48
FEL