Munkácsy, a festőfejedelem című musical Békéscsabán

2024. február 19. 14:52 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéscsabai Jókai Színház február 23-án Munkácsy, a festőfejedelem című musical premierjével, másnap pedig díszbemutatójával csatlakozik a Munkácsy 180 programsorozathoz. A darabot Koltay Gábor Balázs Béla-díjas rendező viszi a teátrum színpadára.

Amikor bepillanthattunk az előadásba, a fiatal Munkácsy Mihályt láttuk, ahogy egy feszület elkészítésén dolgozott.

Mint ismert, Munkácsy gyerekként egy békéscsabai asztalosműhelybe került inasnak. A musical nemcsak a festő gyermekkorát mutatja be, hanem a Szamossy Elek portréfestővel való találkozást is. Az ő segítségével indulhatott el a művészi pályán.

A darabnak köszönhetően a festő műtermébe is bepillanthatnak a nézők, a Honfoglalásnak, Munkácsy egyik legmonumentálisabb alkotásának a készítésébe. Megismerhetjük azokat a személyeket is, akik hatással voltak a festészetére.  

– Rengeteget olvastam és kutattam, hogy jobban megismerjem ezt a fantasztikus életművet. Bátran mondhatom, hogy nagyon közel kerültem Munkácsy és Paál László életéhez – mondta Puskás Dániel, a Békéscsabai Jókai Színház színésze. 

A 26 éves korára világhírűvé vált festő az 1880-as években Párizsban élt. Megbízásainak köszönhetően pedig a világ számos pontján megfordult. Magyarságtudatát azonban sohasem veszítette el. Koltay Gábor, a darab rendezője hozzátette, hogy az előadás alapgondolataként a festő e ragaszkodását szerette volna kiemelni. 

A zenés darabhoz mintegy 100 korhű jelmez készült. Az előadásban a békéscsabai Színitanház hallgatói is közreműködnek. 

További programok »

Kultúra

FEL