Orbán Viktor: Egyetlen magyar sincs egyedül

2020. április 6. 13:00 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Öt programot indított el hétfőn a kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is; menteni kell az emberéletet és gondoskodni a jövőről. "Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznunk, amelyek átsegítenek bennünket az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért ki dolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet" – jelentette be Orbán Viktor. Mint mondta: a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzanak létre. Ezt az akciótervet három ütemben hajtják végre, amelyből az első ütemben csökkentették a TB járulékokat, a katásoknak nyújtottak segítséget és a bankhitelek törlesztését felfüggesztették.

Kiemelte: az akcióterv három szakasza a nemzeti össztermék, a GDP 18 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által indított programokat is.

– A 2020-as költségvetéstől a megváltozott helyzet miatt el kell térnünk, az erről szóló rendelet a mai napon megjelenik. A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeljük. Tíz éve a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás mellett horgonyoztunk le, és ezt a horgonyt most sem szedjük fel. Öt programot indítunk el, mindegyik számos alprogramot tartalmaz – húzta alá Orbán Viktor.

 

Munkahelymegőrzés és munkahelyteremtés

itt a rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a munkaadóktól a bérköltségek egy részét, amely a bértámogatásnak egy speciális magyar formája lesz.

A második program a a munkahelyteremtés, amelyben a beruházásokat fogják támogatni összesen mintegy 450 milliárd forint értékben.

 

Újra kell indítani egyes ágazatokat; segíteni kell a vállalatokat

A harmadik programban a kiemelt ágazatok szerepelnek, amelyeket újra kell indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, valamint a film és a kreatív ipar.

A negyedik programban a vállalatok finanszírozását segíti a kormány: itt kamat és garancia támogatott hiteleket biztosítanak a magyar vállalkozásoknak, összesen több mint 2000 milliárd forint értékben.

 

Ismét lesz 13. havi nyugdíj

Az ötödik a család és nyugdíjas védelem program nevet viseli. A miniszterelnök ebből az intézkedési csomagból kiemelte: visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amelyet négy részletben tesznek meg. Tájékoztatása szerint a nyugdíjasok 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül egy heti nyugdíjat fognak kapni.

Orbán Viktor kiemelte: most a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetnek el a nyugdíjasokról sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.

 

Balról jobbra: Varga Mihály pénzügyminiszter, Bárfalvi-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

 

A miniszterelnök hétfői beszédében elmondta:  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter koordinálja a teljes programot, míg Bárfalvi-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter az állami vállalatokat kapcsolja be a gazdaságvédelmi akciótervbe, amelyhez a szükséges forrásokat Varga Mihály pénzügyminiszter biztosítja, és egyúttal garantálja a költségvetési fegyelmet.

Orbán Viktor azzal zárta a beszédét, hogy nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül.

FEL