Orbán: 5 millió beoltott után megszűnik a korlátozások többsége

2021. május 21. 08:04 | Varga Diána

Nem kell utcán maszkot viselni, megszűnik a kijárási tilalom, lehet családi és zenés, táncos rendezvényeket tartani, sőt, lehet menni tüntetni is – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. Hozzátette: bizonyos programokat, helyeket továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

Orbán Viktor szokásos, a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorának adott interjújában kifejtette: a beoltottak száma elérte a 4,8 milliót, ez a szám a hétvégén várhatóan átlépi az 5 milliót, ezért mint mondta, letörtük a járvány harmadik hullámát. Rámutatott, hogy hazánkban a felnőtt lakosság több mint 50 százaléka be van oltva, ez egész Európában a második legjobb eredmény. Éppen ezért az operatív törzs hajnalban arról döntött, hogy a korlátozások nagy részét feloldják, ugyanakkor maradnak olyanok, amelyek alól csak a beoltottak vagy a fertőzésen átesettek képeznek kivételt. Ezek közt sorolta, hogy

  • a kijárási tilalom megszűnik
  • megszűnik az üzletek és vendéglátóhelyek kötelező bezárása
  • eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget
  • szabad a sport a köztereken, akár egyéni, akár csapatsport szinten
  • 50 fő részvételével megtarthatók a családi rendezvények és lehetnek lakodalmak 200 fő részévételével, korlátozások nélkül
  • ha szállodában, étteremben tartanak magánrendezvényt, az üzemeltető köteles megoldani az elkülönítést
  • zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni
  • szabadtéri rendezvény 500 fő részvételével megtartani – lehet tüntetni – jegyezte meg Orbán
  • zenés, táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható
  • a 16-18 éves korosztály már saját jogon is mehet kulturális intézményekbe, rendezvényekre, felnőtt kísérő nélkül, ha be van oltva.


Arról, hogy pontosan mikortól lépnek életbe a változások, a miniszterelnök azt ígérte, délután adnak pontosított tájékoztatást.

Orbán Viktor szerint van egy életciklusa az oltási kedvnek, amely egy ideig felfutott, kapott egy utolsó lökést a 16-18 évesek regisztrációjával, ugyanakkor most csökkenésre számítanak, ezért is látja indokoltnak a további óvatosságot. Mint mondta, ha a felnőtt lakosságot tekintjük, 3 millió ember még nincs beoltva, köztük még pusztíthat a vírus, ezért kéri őket, győzzék le a bennük lévő ellenérzést és oltassák be magukat. Hozzátette: a határok mentén, Szerbia kivételével mindenhol sokkal alacsonyabb a beoltottság; fenyegetnek mutációk, ezért véleménye szerint figyelni kell arra, hogy az általunk használt vakcinák az új mutánsokkal szemben is védenek-e. Ezért készenléti állapotba helyezték az operatív törzset.

 

Ezért nem vesz részt Magyarország az uniós vakcinabeszerzés következő fejezetében

A kormányfő arra is kitért, hogy Magyarország nem kíván részt venni az uniós vakcinabeszerzésben. Az eddig már beadott oltásokon felül a raktárakban vagy megrendelés alatt van 7,3 millió Pfizer/Biontech; 1,2 millió Moderna, 4 millió Janssen, 4,7 millió adag AstraZeneca, valamint keleti oltások. Így mint mondta, elegendő vakcina van az országban, amellyel még jövőre is tudnak oltani, sőt, ez a mennyiség akár még egy negyedik oltásra is elegendő.

A miniszterelnök hozzátette: azért sem kívánnak részt venni a további uniós vakcinabeszerzésben, mert az volt a terv, hogy Magyarország a védőoltás tekintetében önellátó legyen – emlékeztetett, Debrecenben legkésőbb 2022 végéig megkezdődik a magyar vakcina gyártása, így várhatóan a későbbiekben sem kell nyugati vakcinát vásárolni.

 

Őszig marad a veszélyhelyzet

Arról is szólt: miután a veszélyek még élnek, a készültséget fenn kell tartani, de reméli, hogy a nyáron ettől a jogrendtől meg lehet szabadulni. „A baloldal undok dolgokat mondott ránk” – fogalmazott, arra célozva, hogy a baloldal eddig sem vett részt a védekezésben, folyamatosan próbálta lejáratni az orvosokat, a kórházakat – ezt a viselkedést felelőtlenségnek nevezte.

 

Augusztus végéig meghosszabbították a hitelmoratóriumot

A kormány döntött arról, hogy augusztus 31-ig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot. Orbán Viktor emlékeztetett: két nagy kedvezményezett van ebből a szempontból, a több millió főt érintő háztartások, valamint a vállalkozások. Mint mondta, a bankoknak ez komoly teher, hiszen az elmúlt évben bárki úgy dönthetett, hogy nem fizeti a hitelét, ezzel több tízezer forint maradt a családi kasszában. Hozzátette: a kisebb pénzből élőket meg kellett erősíteni, és azért hosszabbítottak, hogy időt adjanak mind a kormánynak, mind a bankoknak arra, hogy eldöntsék, mi lesz a hitelmoratórium után, szeptember 1-jétől.

 

Jövő évi költségvetés, gazdasági várakozások

Orbán Viktor kérdésre kiemelte: nagyobb gazdasági növekedésre számít mint a pénzügyminiszter. „Fenomenális” második negyedévi adatokra számít, amelynek oka, hogy a gazdaságban annyian dolgoznak, mint a válság előtt és úgy látja, ez a szám tovább nő a következő időszakban, így a várakozásoknál is jobbak lehetnek az adatok. Hozzáfűzte: van bizonytalanság az emberekben, de úgy látja, hogy a konjunktúrakilátások stabilizálódnak.

Arra is kitért: kell egy korszakhatárt húzni, vagyis látni kell azt, hogy eddig védekeztünk, most újra indításra van szükség. Megjegyezte: ehhez sorolható a hitelmoratórium, de úgy számol, várhatóak béremelések és hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a jövő évi minimálbérről.

A költségvetés parlamenti vitájáról azt mondta: a jövő évi büdzsé belső tartalma szakmai, ezen felül politikai vita zajlik. Úgy véli, az ellenzék már a jövő évi választásra készülve fejt ki véleményt.

További programok »

FEL